Osam zaraženih iz Čitluka, jedan iz Mostara, ugrožen zdravstveni sistem u kantonu

Posljednje testiranje u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar rezultiralo je s devet novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Osam dolazi iz Čitluka, a jedno iz Mostara.

Na COVID-19 odjelu SKB-a u ovom trenutku liječi se 27 bolesnika, a njih deset koristi respirator.

Jedna od pacijentica (rođena 1965.), koja je ranije koristila respirator, izmještena je u Blok 2, te se osjeća znatno bolje.

Doktor Siniša Skočibušić pohvalio je trud svih uposlenika SKB-a, ponajviše onih koji su u direktnom kontaktu s ovim pacijentima.

“Posljednji slučaj nam je utjeha i pokazatelj da naš trud, ipak, nije uzaludan. Hvala ovim putem i mikrobiolozima koji tokom 24 sata analiziraju veliki broj uzoraka iz Hercegovine, te nam dostavljaju precizne podatke koji su korisni za dalju prevenciju bolesti”, rekao je Skočibušić.

Koronavirus je ugrozio zdravstveni sistem u Hercegovini, a na udaru su prije svega radnici koji su dolazili u doticaj s oboljelima. Dva radnika iz Čitluka u ovom trenutku su u samoizolaciji, četiri radnika u Čapljini, dok je u SKB Mostar samo u posljednjim danima šest novozaraženih. Riječ je o tri ljekara i tri medicinske sestre.

O porijeklu zaraze u njihovom slučaju prerano je govoriti, a svi njihovi kontakti trenutno se analiziraju. Do kraja prošlog mjeseca 36 zaposlenih u SKB boravilo je u samoizolaciji od kojih je dvoje hospitalizovano.

Od početka aprila. zabilježeno je 11 oboljenja, 31 osoba boravila je u samoizolaciji, a jedna je hospitalizovana.

Do sada je izdato 2.241 rješenje o samoizolaciji.

Tokom jučerašnjeg dana zabilježen je samo jedan prekršilac zabrane kretanja.

Kada je riječ o MUP-u HNK-a, tamo je trenutno sedam službenika u samoizolaciji.

Iz Kriznog štaba su naveli da je odobrenje starijima od 65 godina da u određenom periodu dana mogu napuštati domove, prestalo važiti u petak.

Najmlađa osoba oboljela od COVID-a 19 u ovom kantonu rođena je 2018., a najstarija 1922. godine. Prosječna dob zaraženih je 50 godina.