Sunčano uz prolazno naoblačenje

Jutros je na krajnjem sjeverozapadu Bosne pretežno oblačno vrijeme, a u ostalim područjima pretežno vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Bugojno 4, Srebrenica 5, Zenica 6, Ivan Sedlo, Livno, Sanski Most, Sarajevo, Tuzla, Bijeljina 7, Bihać, Banja Luka, Prijedor 8, Doboj 9, Široki Brijeg 10, Gradačac, Grude 11, Trebinje 12, Mostar 14, Neum 15 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz prolazno naoblačenje u zapadnim, sjeverozapadnim i centralnim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjeren, u Hercegovini i na zapadu Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje, uglavnom, istočni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 18 do 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz povoljne biometeorološke prilike, izraženije u prvom dijelu dana, stabilnije vrijeme i duže sunčane intervale, većina populacije će se osjećati bolje.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti.

Opšta slika će, sa noćnim satima, biti nešto lošija, usljed nadolazeće promjene vremena.

—–

BIHAMK

Povoljni uslovi za vožnju

Vremenski uslovi jutros su povoljni, a promet vozila slabiji. Molimo vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona zabranjeno je kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta.

Potpuna zabrana kretanja u BiH na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.

Zbog radova na mostu kod naplatnog mjesta Zenica jug i redovnog servisiranja tunela 1.mart, jutros od 08 sati do 19.04. do 08 sati, obustavlja se saobraćaj na dionici autoputa A-1 Lašva–Zenica jug. U navedenom periodu saobraćaj će se preusmjeriti na magistralni put, a isključenje i uključenje na autoput bit će na petlji Lašva.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (u mjestu Bjelajce), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce (Kola-Stričići-Čađavica-Mrkonjić Grad i Crna Rijeka-Jajce-Mrkonjić Grad).

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

…………………………..

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Vardište, Karakaj i Rača.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)