Oblačno s kišom, susnježicom i snijegom

Jutros je u našoj zemlji bilo oblačno vrijeme. Kiša je registrovana u sjevernim i sjeverozapadnim djelovima.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -1 stepen, Sokolac 7, Livno i Prijedor 8, Drvar i Ivan Sedlo 9, Bihać, Bugojno, Gradačac, Jajce i Tuzla 10, Sanski Most i Sarajevo 11, Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Široki Brijeg, Srebrenica, Trebinje i Zenica 12, Grude i Mostar 13, Stolac 15, Neum 17 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. U jutarnjim satima kiša se očekuje u sjevernim i sjeverozapadnim djelovima. Tokom prije podneva, kiša se očekuje u većem djelu zemlje. U drugom dijelu dana u višim područjima Bosne sa susnježicom i snijegom. U večernjim satima, u nizinama centralne Bosne kiša može prelaziti u susnježicu. Tokom poslijepodneva postupan prestanak padavina u Posavini i Krajini.

Vjetar u Bosni umjeren na momente i pojačan sjevernog smjera. U Hercegovini umjerena na momente i pojačana bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 6 do 13, na jugu od 12 do 17 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je nepovoljna.

Pogoršanje vremena, praćeno padavinama i zahlađenjem, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate.

Moguće su reakcije na promjenu u vidu reumatskih bolova, nervoze, glavobolje.

Poželjno je posvetiti više pažnje oblačenju.

Opšta slika će se lagano popravljati sa noćnim satima.

—–

BIHAMK

Kolovoz je mokar ili vlažen, oprez zbog odrona

Zbog saobraćajne nesreće u mjestu Orlova Klisura, na putnom pravcu Tuzla-Srebrenik saobraća se jednom trakom naizmjenično .

Kolovoz je mokar ili vlažan, a pažnju skrećemo i na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Zbog radova na mostu kod naplatnog mjesta Zenica jug i redovnog servisiranja tunela 1.mart, do 19.04. do 08 sati, obustavljen je saobraćaj na dionici autoputa A-1 Lašva – Zenica jug. U navedenom periodu, saobraćaj se preusmjerava na magistralnu cestu M-17, a isključenje i uključenje na autoput je na petlji Lašva.

Vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona zabranjeno je kretanje svim građanima van njihovog mjesta prebivališta.

Potpuna zabrana kretanja u BIH na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.

Pojačan je promet teretnih vozila na izlazu iz BiH na graničnim prelazima Bosanska Gradiška i Donja Gradina.

Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

———————————————-

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo,saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)