Sjeverna Koreja ispalila krstareće rakete

Sjeverna Koreja u utorak je ispalila krstareće rakete s istočne obale uoči rođendana pokojnog nacionalnog osnivača i opštih izbora u Južnoj Koreji, objavila je vojska Južne Koreje.

Krstareće rakete zemlja-vazduh ispaljene su u blizini istočnog obalnog grada Munchona oko 7 sati ujutro u vremenskom periodu dužem od 40 minuta, i letjele su oko 150 kilometara prije nego što su pale u more, prenosi Yonap.

Zajedno s lansiranjem raketa,  u vazduhuu je bilo više borbenih mlaznih aviona u varijanti Sukhoi iznad  grada Wonsan, koji su ispalili više raketa u Istočno (Japansko) more, dodao je Zajednički generalštab Južne Koreje (JCS).

Nije poznato je li vođa Kim Jong-un vodio najnovije raketno lansiranje.

“Vojska pomno nadzire situaciju radi mogućih dodatnih lansiranja, zadržavajući pri tom spremnost”, navodi se u saopštenju JCS-a.

Raketno lansiranje dolazi uoči 108. rođendana Kim Il-sena, pokojnog nacionalnog osnivača Sjevera i djeda sadašnjeg vođe Kim Jong-una, i parlamentarnih izbora u Južnoj Koreji.

Rođendan osnivačkog vođe jedan je od najvećih državnih praznika u Sjevernoj Koreji, zajedno s rođendanom oca aktuelnog vođe, Kim Jong-ila, i u tim prilikama se često održavaju masovne parade i drugi vojni događaji kako bi se proslavio praznik, podsjeća Yonap.

Ujedno, to je i posljednja u nizu vojnih akcija Sjevera, budući da je režim nastojao poboljšati odbrambene sposobnosti usljed zaustavljenih razgovora o denuklearizaciji sa Sjedinjenim Državama i pojačane budnosti protiv koronavirusa.

(Fena)