Dvije osobe Mostar preminule na SKB, pada broj oboljelih u HNK-u

U protekla 24 sata dvije osobe preminule su u covid-bolnici SKB-a Mostar, a broj novooboljelih u Hercegovačko-neretvanskom kantonu pada četvrti dan za redom.

Prema riječima savjetnika predsjednika Vlade HNK-a Darke Juke, preminuo je muškarac rođen 1959. godine s prebivalištem u Međugorju i žena iz Čitluka rođena 1945. godine. Preminuli je imao kardiološke smetnje i dijabetes, dok je preminula, takođe, patila od kardioloških problema.

U protekla 24 sata, zabilježen je samo jedan novi slučaj covida-19 u HNK-u, i to u Čitluku. Ukupno je u HNK-u do sada evidentirano 205 covid-pozitivnih osoba, osam osoba je preminulo, a 16 osoba vode se kao oporavljene.

U mostarskoj covid-bolnici trenutno se liječi 25 pacijenata, od kojih je sedam na respiratoru, a 12 na liječenju uz podršku kisikom.

“U Konjicu već dvije sedmice nemamo novih oboljelih, a u Mostaru posljednjih dana tek pojedinačne slučajeve koje brzo stavljamo pod nadzor i nemamo tu većih problema. U Čitluku i Čapljini preduzimamo dalje korake, kako bi i te dvije opštine stavili pod nadzor. Posljednje mjere pridonijele su poboljšanju situacije i vjerujem da ćemo u sljedećih sedam dana i te opštine imati pod kontrolom”, kazao je direktor Zavoda za javno zdravstvo HK-a prim. dr. Nermin Avdić.

Dr. Avdić kazao je da je širenje virusa u HNK-u usporeno i da su ostvareni do sada zacrtani ciljevi.

2Sljedeći naš strateški cilj je spriječiti, odnosno izbaciti virus iz zdravstvenih ustanova, te spriječiti prodor virusa u staračke domove”, istakao je dr. Avdić, najavivši pojačano testiranje osoba zaposlenih u domovima za stare i nemoćne, te u ustanovama za djecu bez roditeljskog staranja.

Na novinarsko pitanje o mogućnosti popuštanja restriktivnih mjera, Juka je odgovorio da se još ne razmišlja u tom smjeru.

“Nismo još niti na vrhuncu epidemije, a kamoli u procesu njenog pada. Poruka je jasna: nema popuštanja, nema posustajanja, sve mjere koje su na snazi su tu kako bi zaštitile naše zdravlje i naše živote”, ustvrdio je Juka.

(Fena)