Oduzet duhan i cigarete u vrijednosti od 33.000 KM

Službenici UIO BiH Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo, bez obzira na vanrednu situaciju uzrokovanu virusom Covid 19, kontinuirano rade na sprječavanju i otkrivanju nezakonitih aktivnosti koje nanose štetu budžetu Bosne i Hercegovine, s posebnim akcentom na nedozvoljeno prometovanje akcizne robe, saopšteno je iz UIO BiH.

Ovlaštena službena lica Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo, vršeći pojačane aktivnosti na sprječavanju nelegalnog prometa duhana i duhanskih prerađevina, prilikom kontrole putničkog motorna vozila na putnoj komunikaciji Sarajevo-Konjic, pronašla su i u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i Suda BiH privremeno oduzela 120 kg rezanog sušenog duhana i 3.000 kutija cigareta, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UINO BiH. Vrijednost privremeno oduzete robe je 33.000 KM, a ista je bila naimjenjena za prodaju na crnom tržištu.

U narednom periodu, ovlaštena službena lica UIO BiH će protiv lica kod koga je pronađena i oduzeta navedena akcizna roba,  podnijeti Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a.  Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH. U aktivnostima na terenun ovlašteni službenici UIO su koristili specijalizovanu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

(NovaSloboda.ba)