Slovenija: Više od 80 posto mrtvih od covida-19 su stariji i nemoćni

Više od 80 posto preminulih osoba u Sloveniji koje su bile zaražene koronavirusom bilo je starije od 75 godina, pri čemu ih je više od polovine bilo starijih od 85 godina, a imali su i brojne druge bolesti, prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

U Sloveniji je zaključno s ponedeljkom do sada zabilježeno 56 slučajeva smrti među oboljelima od covida-19, a Slovenski radio naveo je da je najviše smrtnih žrtava iz domova za starije osobe, te da čine tri četvrtine ukupno do sada preminulih.

Među umrlima je gotovo podjednak broj muškaraca i žena, svi do sada preminuli bili su stariji od 45 godina. U starosnoj grupi od 75 do 84 godina zabilježeno je 13 smrtnih žrtava, a među starijima od 85 godina 31 žrtva, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA.

Iako su u domovima za starije osobe zdravstvene vlasti zabranile posjete još početkom marta, došlo je do proboja virusa u te ustanove, stanje još nije sanirano iako je vlada prije dvije sedmice organizovala ljekarske timove kako bi pomogli osoblju domova i njegovateljicama.

Posebno su teške prilike u nekoliko domova, poput onih u Ljutomeru i Šmarju pri Jelšah, gdje je zaraženo više desetina štićenika i osoblja.

Kako je prošle sedmice objavila Slovenska televizija, prelomnica u tretiranju stanara u domovima za starije dogodila se 17. marta, jer su do tada oboljele štićenike premještali u bolnice, a nakon toga ne, pa se procjenjuje da je od preko 250 zaraženih štićenika bilo hospitalizovano samo njih 30.

Slovenski mediji podsjećaju da je i u drugim zemljama EU-a najveći broj smrtnih slučajeva među najstarijom populacijom i među štićenicima domova za starije i nemoćne, te da nije uspio pokušaj vlade da dio štićenika iz domova uzmu natrag kući njihovi bližnji i porodice, jer je odziv na to bio minimalan.

(Fena)