Sunčano i umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. U Bosni po kotlinama ima magle.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -10 stepeni, Ivan Sedlo -3, Bihać -1, Jajce, Banja Luka, Doboj, Srebrenica 0, Bugojno, Grude, Sanski Most, Sarajevo, Tuzla, Zenica 1, Livno 2, Drvar, Gradačac 3, Trebinje 6, Neum, Široki Brijeg, Stolac 8, Mostar 9 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano uz malo do umjereno oblačno.

Vjetar u Bosni slab do umjeren istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura.

Dnevna temperatura od 10 do 16, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike postepeno će se popravljati tokom dana.

Nakon hladnog, mjestimično tmurnog jutra, temperature će porasti i biće ugodnije.

Preporučljivo je posvetiti nešto više pažnje oblačenju, obzirom da će, i uz sunčane intervale, biti dosta svježije u odnosu na protekli period.

U Hercegovini će bura povremeno kvariti ugođaj i pojačavati osjećaj hladnoće.

—–

BIHAMK

Smanjena vidljivost zbog magle

U jutarnjim satima vidljivost je mjestimično smanjena zbog magle na širem području Gračanice i Doboja, te mjestimično uz rijeku Lašvu. Na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima, zbog niske jutarnje temperature moguća je mjestimična poledica. U južnim krajevima upozoravamo na jače udare vjetra..

Na dionici autoputa A-1 Lašva–Zenica jug obustavljen je saobraćaj zbog radova na mostu kod naplatnog mjesta Zenica jug i redovnog servisiranja tunela 1.mart. Za vrijeme obustave (predviđeno do 19.04.) saobraćaj je preusmjeren na magistralni put, a isključenje i uključenje na autoput je na petlji Lašva.

Zbog radova u tunelu Ormanica na magistralnom putu Srebrenik-Orašje vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (u mjestu Bjelajce), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce (Kola-Stričići-Čađavica-Mrkonjić Grad i Crna Rijeka-Jajce-Mrkonjić Grad).

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na GP Bosanska Gradiška duga je kolona teretnih vozila na izlazu iz BiH.

Molimo vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona zabranjeno je kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta.

Potpuna zabrana kretanja u BiH na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.

…………………………..

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Vardište, Karakaj i Rača.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine,saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)