Tužilaštvo BiH: Opljačkali i pretukli Marokance i ostavili ih na hladnoći na području Podveležja

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu kojom su obuhvaćeni optuženi Tarek Oueslati, rođen 1985. godine u Tunisu, državljanin Tunisa, nalazi se u pritvoru, Mariem Sifi, rođena 2000. godine u Tunisu, državljanka Tunisa, određene mjere zabrane rješenjem Suda BiH, Alen Fale, rođen 1991. godine u Mostaru, državljanin BiH i Belmin Škaljić, rođen 2000. godine u Mostaru, državljanin BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su, koncem prošle godine, optuženi Oueslati, u svrhu iskorištavanja, pronašao i vrbovao ilegalne migranate, državljane Maroka, koji su nezakonito boravili u BiH, te u cilju sticanja protuzakonite imovinske koristi, lažno im obećavajući da će ih za iznos od po 1.500 eura po osobi, prokrijumčariti do Slovenije, na teritoriju EU, pozvao u Mostar, gdje je angažovao optužene Škaljića i Fale, predstaviviši ih kao vozače.

Nakon toga, optuženi su migrante odvezli na područje Podveležja, gdje su ih brutalno opljačali i pretukli, te ostavili na hladnoći na njima nepoznatoj lokaciji, nakon čega su ih tu pronašli policijski pripadnici PU Mostar, koji su im pružili pomoć.

Optužena Sifi, tereti se da je zajedno sa drugim optuženima i njima poznatim osobama, koristila kodove iz mobilnih telefona otetih od žrtava, kako bi podizala novac poslan putem novčanih transakcija.

Optuženi se terete da su prema krijumčarenim osobama postupali u svrhu iskorištavanja, kako bi sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist, te počinjenjem kaznenog djela ugrozili zdravlje i sigurnost krijumčarenih osoba, čime su počinili krivično djelo –krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 3. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)