Zenički rudari čekaju poziv na dogovor o plaćama, ni jutros nisi sišli u jame

Zenički rudari nastavljaju s radničkim neposluhom pa se ni jutros nisu spustili  u dva jamska pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (RMUZ), potvrdio je Feni predsjednik Sindikata RMUZ Nijaz Vardo.

Rudari su u ponedeljak, 13. aprila, zbog odluke Uprave Društva da im ukinu određene naknade na platu, u poslijepodnevnim satima napustili radna mjesta u jamskim pogonima „Stara jama“ i „Raspotočje“.

Takav potez menadžmenta preduzeća, uprkos realizaciji odluke o uvećanju satnice na 2,70 KM, doveo je do toga da su platu za mjesec mart u prosjeku dobili umanjenu za oko 200 KM.

“Ništa se nije dešavalo, odnosno nije bilo zvaničnog poziva na sastanak i dogovor. Međutim, ja se nadam da će oni smoći snage i da će nas danas pozvati na razgovore i da će biti postignut  dogovor koji bi nas zadovoljio. Nadam se da ćemo se danas vratiti  na posao”, kazao je Vardo.

Predsjednik Samostalnog sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić pozvao je juče Upravu ZDRMUZ da, najkasnije danas do 15 sati, ukine spornu odluku o naknadama.

Pravilnik o platama, napominje Vardo, još nije usaglašen, pa radnici i Sindikat smatraju da to tada mora važiti stari pravilnik. On je podsjetio da su dostigli željenu proizvodnju od 49.000 tona mjesečno, a što je, po projekcijama, dovoljno i za normalno funkcionisanje tog preduzeća u sklopu koncerna JP Elektroprivreda BiH.

Direktor ZDRMUZ-a juče je, u izjavama za medije, pozivao radnike da se vrate na posao, a da sporna pitanja nastave rješavati dijalogom, ali rudari čekaju da na dogovore bude pozvani službenim, a ne putem medija.

(Fena)