Carinici UIO najviše izloženi mogućnosti zaraze od koronavirusa

Carinska služba Bosne i Hercegovine, koja je u sastavu Uprave za indirektno (UIO), kao i ostali službenici UIO, koji su zbog prirode svog posla u svakodnevnom kontaktu sa strankama, nalaze se među osobama koje su u BiH najviše izložene mogućnosti zaraze virusom korona.

UIO je, podsjećaju, u vanrednoj situaciji uzrokovanoj Covid-19 organizovala portpuno nesmetano odvijanje svih poslovnih procesa.

“Osiguran je rad pojedinih carinskih ispostava 24 sata, te dežurstvo u ostalim ispostavama u slučaju da se javi hitna potreba carinjenja određenih roba nakon 20 sati, kada završava redovno radno vrijeme ispostava. U carinskim postupcima, dat je prioritet pošiljkama sa zaštitnom opremom i medicinskom pomoći”, naglašavaju iz UIO.

Kako se trenutna vanredna situacija ne bi iskoristila za pokušaj nezakonitih postupanja, službenici UIO su konstantno na terenu, provodeći redovne kontrole primjene propisa iz oblasti indirektnih poreza, te vrše sprečavanje krijumčarenja i prodaje određene akcizne robe na crnom tržištu.

“Zbog izuzetno važne uloge svih službenika UIO, od čijeg nesmetanog rada zavisi ukupna fiskalna stabilnost Bosne i Hercegovine, UIO konstatno preduzima sve moguće mjere s ciljem nabavke neophodne opreme za zaštitu svih službenika ove institucije”, navode u saopštenju.

Izražavaju zahvalnost i svim donatorima, koji su prethodnih dana uručili opremu, koja je od velike pomoći da njihovi službenici mogu redovno obavljati svoje zadatke.

Donirana je već određena oprema, a dio je u procesu dostavljanja i to 3.000 komada jednokratnih maski (Udruženje Pomozi.ba),  2.000 komada višekratnih maski (Sana linea Kozarska Dubica), 2.000 komada jednokratnih maski (Ambasada NR Kine u BiH) i 300 komada zaštitnih vizir maski (Inovacioni centar Banja Luka), te 70 komada zaštitnih vizir maski (Prirodno-matematički fakultet u Banjoj Luci).