Džaferović razgovarao sa Sattlerom

Delegacije EU Johannom Sattlerom i ambasadorima zemalja EU, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Tokom razgovora, obavljenog putem video-konferencije, razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa i mjerama koje se preduzimaju s ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica.

Ambasadori EU zajednički su ocijenili da je odgovor Bosne i Hercegovine na pandemiju korona virusa izuzetno dobar, te da može poslužiti kao primjer drugim zemljama. Pohvaljeni su napori institucija, kao i odnos građana Bosne i Hercegovine prema poštivanju donesenih mjera.

Podcrtana je potreba da se na državnom nivou poboljša koordinacija, kroz posebna tijela koja će biti zadužena za zdravstveni sektor i ekonomiju, kako bi mjere bilo još efikasnije.

Zajednički je ocijenjeno da sva pomoć koja stiže u Bosnu i Hercegovinu treba da bude usmjerena na državni nivo, odnosno Vijeće ministara BiH.

Predsjedavajući Džaferović je istakao da je podrška i pomoć koju Evropska unija pruža Bosni i Hercegovini najveća i najznačajnija. Naglasio je poseban značaj odluke da se Bosni i Hercegovini omogući učešće u sistemu javnih nabavki EU, kako bi lakše došla do neophodne medicinske opreme.

Ambasadori država EU koje su najviše pogođene pandemijom zahvalili su predsjedavajućem Džaferoviću na pismima podrške koje je uputio čelnim ljudima njihovih zemalja.

S. R.

(NovaSloboda.ba)