Sedam pozitivnih u HNK-u, među njima i rehabilitatorica staračkog doma u Stocu

U protekla 24 sata, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu evidentirano je sedam novih covid-pozitivnih osoba, tri u Čapljini, dvije u Čitluku, jedna u Mostaru, te jedna osoba s prebivalištem u Trebinju, koja radi u Stocu.

Kako je na redovitoj konferenciji za novinare kazao glasnogovornik Vlade i Štaba civilne zaštite HNK-a Pero Ćiro Pavlović, u skladu sa naredbom Kriznog štaba HNK-a o obaveznom testiranju zaposlenika domova za stare i nemoćne, deset zaposlenika staračkog doma u Stocu je testirano, a jedan od testova bio je covid-pozitivan.

Radi se o ženskoj osobi, rođenoj 1993. godine, s mjestom prebivališta u Trebinju, a koja radi kao rehabilitator-edukator sa štićenicima staračkog doma u Stocu.

“Sa zaraženom osobom sinoć je obavljen epidemiološki nalaz. Detektirani su primarni i sekundarni kontakti i svi primarni kontakti stavljeni su u samoizolaciju. Nastavljeno je testiranje zaposlenika u domu, uzeto je 30 briseva, a planirano je testiranje svih 155 štićenika i 67 radnika doma”,istaknuo je Pavlović.

Dodao je kako se u međuvremenu pomno prati zdravstveno stanje štićenika i zaposlenika, za sada niko od njih nema povišenu temperaturu niti pokazuje simptome covida-19, a simptome zaraze nije imala niti rehabilitatorica.

Pavlović je najavio kako će na sutrašnjoj konferenciji za novinare biti prezentiran detaljan izvještaj epidemiologa o situaciji u Stocu, gdje do sada nije bio zabilježen niti jedan slučaj covida-19.

Kada je u pitanju situacija u covid-bolnici SKB-a Mostar, specijalist infektolog dr. Siniša Skočibušić kazao je kako su u protekla 24 sata tri osobe hospitalizovane, dvije su premještene na druge odjele, a trenutno se u covid-bolnici liječi 25 pacijenata, od kojih je osam na respiratoru.

Što se tiče situacije u čapljinskom Domu zdravlja, prema posljednjim informacijama u toj zdravstvenoj ustanovi ukupno je sedam zaraženih, dok je devet osoba u samoizolaciji i njihovi testovi su za sada negativni.

Na novinarskopitanje o ekonomskim mjerama koje planira prduzeti Hercegovačko-neretvanski kanton, Pavlović je ponovio kako kantonalna vlada prati kakve će se mjere za pomoć privredi donijeti na federalnom i državnom niovu.

“Sve naše mjere, koje ćemo kao kanton donijeti, biće usklađene s tim mjerama. Naše su mogućnosti, kako ustavne i zakonske, tako i finansijske, ograničene. Rebalansom kantonalnog budžeta, koji je već u toku, naš budžet biće umanjen za najmanje deset posto (oko 24 miliona maraka). Ipak, Vlada će učiniti sve i naloženo je svim ministrima da sve uštede koje se mogu ostvariti budu usmjerene u pomoć onima kojima je ta pomoć u ovom trenutku najpotrebnija, a to su ugostiteljstvo, turizam i uslužne djelatnosti”, poručio je Pavlović.

(Fena)