Sunčano i toplo

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Sokolac -1 stepen, Bugojno i Drvar 0, Bjelašnica, Ivan Sedlo i Sanski Most 1, Bihać, Jajce, Prijedor i Zenica 2, Banja Luka, Livno, Tuzla i Zvornik 3, Doboj, Grude, Sarajevo i Stolac 4, Bijeljina i Široki Brijeg 5, Trebinje 7, Gradačac 8, Mostar i Neum 10 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano.

Vjetar slab, većinom južnog i jugozapadnog smjera. Na sjeveru i sjeveroistoku Bosne vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha između 17 i 23 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Duži sunčani intervali pozitivno će djelovati na raspoloženje većine populacije.

Nešto izraženije naoblačenje i mjestimična pojava magle u prijepodnevnim satima, izraženije u dijelu Bosne, kod osjetljivih osoba mogu uzrokovati manje poteškoće.

Tokom dana će sa porastom temperature biti ugodnije.

—–

BIHAMK

Pridržavati se mjera zaštite

Zbog niske temperature u jutarnjim satima upozoravamo na moguću poledicu na dionicama u planinskim predjelima.

Danas počinju radovi na nekoliko lokacija na dionici magistralnog puta Jajce-Donji Vakuf, kao i u mjestu Miričina na putnom pravcu Gračanica-Lukavac. Vozila će na mjestu radova saobraćati jednom trakom-naizmjenično.

Zbog radova na mostu kod naplatnog mjesta Zenica jug i redovnog servisiranja tunela 1.mart, do 19.04. do 08h, obustavljen je saobraćaj na dionici autoputa A-1 Lašva – Zenica jug. U navedenom periodu saobraćaj se preusmjerava na magistralnu cestu M-17, a isključenje i uključenje na autoput je na petlji Lašva.

Vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona zabranjeno je kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta.

Potpuna zabrana kretanja u BIH na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja

Privremeno su zatvoreni svi granični prijelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

———————————————-

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (u mjestu Bjelajce), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce (Kola-Stričići-Čađavica-Mrkonjić Grad i Crna Rijeka-Jajce-Mrkonjić Grad).,saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)