Festival kulture “Slovo Gorčina” raspisuje konkurs za dodjelu književne nagrade “Mak Dizdar”

Festival kulture “Slovo Gorčina” raspisuje konkurs za dodjelu književne nagrade “Mak Dizdar” za prvu neobjavljenu zbirku poezije mladom pjesniku/mladoj pjesnikinji.

Pravo učešća na konkursu imaju autori i autorice do 35 godina starosti, koji pišu na bosanskom, hrvatskom, srpskom ili crnogorskom jeziku i nemaju objavljenu zbirku pjesama.

Nagrade:

• Prva nagrada: 500 eura, statueta Gorčina i objavljivanje nagrađene zbirke pjesama

• Druga nagrada: 250 eura

• Treća nagrada: 150 eura

Rukopisi se dostavljaju elektronskom poštom, u pdf formatu, na e-mail adresu rukopisi@slovogorcina.ba. Rok za dostavu je 31. maj 2020. godine. Unutar rukopisa ne smiju biti navedeni ime i prezime autora/autorice, a svi lični, kao i kontakt podaci dostavljaju se u popratnom e-mailu.

Proglašenje pobjednika konkursa i dodjela nagrade “Mak Dizdar” održaće se u sklopu festivala, 24. jula 2020. godine, a tada će biti promovisana i zbirka poezije prošlogodišnjeg dobitnika nagrade “Mak Dizdar” Vernesa Subašića „Papagaj sloboda“.

„Moj poetski svijet u kome sam živio bio je zatvoren, pjesme je čitao mali broj ljudi. Ova nagrada mi u tom smislu znači ‘otvaranje’ prema široj čitalačkoj publici, jer ona podrazumijeva štampanje i izdavanje knjige, što je za mene mnogo vrednije od novčane nagrade. Ovog ljeta, očekujem da ‘Papagaj’ napusti svoju krletku i konačno se vine do publike“, kaže Subašić.

„Slovo Gorčina“ je manifestacija koja nudi priliku za okupljanje sa sadržajima koji mogu biti i poezija, i muzika, i slika, i film, i filozofija, i istorija i svi drugi mediji ljudskog duha. Cilj manifestacije je duhovno povezivanje prožeto zajedništvom u svemu onome što je lijepo i korisno i oživljavanje ideje Maka Dizdara da na jednom festivalu, pod stolačkim svodom, dovede  cjelokupno naše umjetničko stvaralaštvo.

Festival kulture „Slovo Gorčina“ prevazilazi granice definisanja, jer se na jednom mestu u toku tri dana dešava sve što pod kulturom zamišljamo. Svaki gost festivala može da pronađe svoje utočište u vidu predivne prirode, izložbi, predavanja, diskusija, muzičkih događaja i svakog oblika književnog izraza.

„Nagrada ‘Mak Dizdar’ 2018. godine za mene je bila zastava na vrhu jednog kreativnog brega. Označila je preokret u intimnoj istoriji stvaranja i otvaranja ka drugim vrstama kreativnih svetova pa i novoj zbirci pesama. Divno je izaći iz sopstvenih stvaralačkih zidova i podeliti ljubav prema kulturi i umetnosti. Svako ko je okrenut duhovnom rastu i deljenju suočava se sa preispitivanjem svoje uloge u društvu. Međutim, u prilikama kao što je Festival kulture „Slovo Gorčina“, svaka sumnja se otklanja i učesnici i gosti iz deobe dobijaju dovoljno energije do sledeće slične prilike. Pored fizičkog oblika koju nagrada „Mak Dizdar“ ima, ona svakog učesnika i gosta ovog Festivala postavlja na značajno mesto u tradiciji svestranosti i prevrednovanja šumova svakodnevice“, zaključuje Željana Vukanac, autorica zbirke „Prostori“, koja je 2019. godine promovisana na „Slovu Gorčina“.

(NovaSloboda.ba)