Kijev u dimu zbog požara kod Černobila

Glavni grad Ukrajine obavijen je gustim dimom, koji se širi s mjesta požara u zoni neaktivne nuklearne elektrane u Černobilu, a zagađenost vazduha izmjerena u petak ujutro u Kijevu bila je među najgorim u svijetu.

Kijev, grad s više od tri miliona stanovnika, pogodila je u četvrtak uveče pješčana oluja izazvana udarima vjetra, nakon čega se nad gradom nadvio gusti dim s jakim mirisom paljevine.

U petak ujutro, Kijev se našao na vrhu ljestvice po zagađenosti vazduha, govore podaci švicarske kompanije specijalizovane za tehnologije koje poboljšavaju kvalitet vazduha IQAir.

Vlasti kao uzrok zagađenja navode šumske požare, posebno onaj u zatvorenoj zoni oko Černobila, poprištu najgore nuklearne katastrofe u istoriji. Bivša nuklearka nalazi se na oko 100 kilometara od Kijeva.

Zagađenosti vazduha doprinijela su i masovna paljenja osušene trave.

Služba za vanredna stanja tvrdi da “nema nikakve hemijske ili radiološke prijetnje” od požara u okolini Černobila, a nezavisni posmatrači su potvrdili da nivo radijacije nije premašio dozvoljenu granicu.

Vlasti su pozvale građane da ostanu kod kuće i zatvore prozore.

Šumski požar izbio je u Černobilu 3. aprila i zahvatio više od 100 hektara šume oko bivše nuklearke. Poslije više od 10 dana ugašen je u utorak uz veliki angažman preko 400 vatrogasaca i uz pomoć helikoptera i aviona.

Međutim, u četvrtak su izbili novi požari oko nekadašnje elektrane.