MESS pokreće digitalnu biblioteku

U okviru kampanje #duringthisMESSmoveless, kao još jedan od online kulturnih sadržaja, Festival MESS pokreće digitalnu MESS Bibiloteku na svom Facebook profilu te Issuu profilu, a koja će biti svima dostupna.

Prva knjiga koju će publika imati priliku pogledati i pročitati je foto-monografija autora Hidajeta Delića, “Žene opkoljenog Sarajeva”. Knjiga je dvojezična, izdata je na bosanskom i na engleskom jeziku, a od danas je dostupna na https://issuu.com/fest…/…/mess2017_monografija_hd_digital.

Publikacija ovih fotografija u formi monografije pokušaj je da se tematizuje uloga žene pod opsadom, te bi trebala biti primjer, motivacija i inspiracija da se ta tema što dublje istražuje i da joj se dodijeli mjesto i pažnja koju zaslužuje u našem društvu i vremenu u kojem živimo.

Osim fotografija na kojima su Sarajke, u knjizi se nalazi i poezija bh. pjesnikinja i književnica, kao i odlomci tekstova iz knjige „2. Maj 1992. Bio je lijep i sunčan dan…“, a koje su pisale bh. umjetnice.

“Hidajet Delić je kao fotoreporter svakodnevno bilježio sve ono što se događalo u opsjednutom gradu. Prosto ne postoji priča koja se ne bi mogla ispričati kroz njegov fotoarhiv. Gledajući te ratne fotografije, složili smo se da bi najbolje bilo ispričati priču o Sarajkama. Naime, u svom tom užasu koji se, sa svakom novom fotografijom, ukazivao pred našim očima, gotovo da su nas zbunjivale žene. Izgledale su poput neke protivteže svemu tome. Istovremeno, u njihovim očima ste mogli pročitati suštinu cijele priče o opsadi! Sve što želite, ili ne želite, da znate o opsadi možete vidjeti u njihovom pogledu. Hidajet je, prisjećajući se nekih od situacija, govorio kako su žene u periodu opsade uvijek izgledale sređene, lijepe i uredne i kao da su time prkosile situaciji u kojoj su se našle”, kažeNihad Kreševljaković.

(NovaSloboda.ba)