Neofašističko kolo ponovo zaigralo u Hodovu kod Stoca

Nakon posljednje devastacije Partizanskog spomen groblja u Mostaru, a u znak obilježavanja tzv NDH, juče u Hercegovini iste snage potpisuju novi teroristički čin. Naime, u Mjesnoj zajednici Hodovo, u opštini Stolac u potpunosti su uništeni ostaci ranije devastiranog spomenika borcima NOB-e i civilnim žrtvama Drugog svijetskog rata tog kraja, iz mjesta Ljuca, Hodovo, Kozice, Trijebanj, Rotimlja, Ljubljanica, Brštanik, Šćepan krst i Dabrica. Spomenik je podignut pedesetih godina prošlog vijeka, a u znak sjećanja na 20 poginulih boraca i oko 400 civilnih žrtava, stoji u saopštenju UABNOR-a Grada Mostara.

Spomenik se nalazio odmah pored puta Mostar Stolac i nije mogao biti uništen ilegalno, jer je i kompletan materijal odvezen i teren poravnan. Dok cijeli svijet vodi borbu protiv smrtonosnog virusa Covid 19, neofašističke snage u Hercegovačko-neretvanskom kantonu vode borbu protiv mrtvih antifašista ili preciznije rečeno protiv Bosne i Hercegovine. Jasno je već odavno zašto politika koja inspiriše i organizuje ove neofašiste, nastoji zatrijeti svaki trag antifašističkom naslijeđu. Nadaju se kada to zatru i revizijom istorije, veličajući presuđene kolaboracioniste fašista, mogu lakše rušiti državu Bosnu i Hercegovinu čija je državnost obnovljena upravo u antifašističkoj borbi naroda Bosne i Hercegovine. Zato je svaki nasrtaj na bilo koji spomenik, obilježje i tekovinu antifašizma direktni napad na državu Bosnu i Hercegovinu.

“Zato, po ko zna koji put, zahtijevamo od federalnih i državnih organa i bezbjedonosnih agencija, da se uključe u riješavanje ovog neofašističkog orgijanja, koje traje još od 1991. godine. Istovremeno, molimo ambasade država, koje su činile antifašističku koaliciju u Drugom svjetskom ratu, da se uključe i pomognu u rješavanju ovog pitanja. Ako opet nastane šutnja, nama ništa drugo ne preostaje nego da se samoorganizujemo i branimo nasljeđe koje je omogućilo opstojnost naše domovine”, ističe se u saopštenju.

(NovaSloboda.ba)