Podignuta optužnica protiv Vinka Miloševića za krijumčaranje pola tone droge

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Vinka Miloševića zv. “Bugarin”, rođeno 15.01.1960. godine u Metkoviću, nastanjenog u mjestu Gabela kod Čapljine, državljanin BiH i Hrvatske, koji se nalazi se u pritvoru, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je, tokom 2019. godine, postao član organizovane skupine ljudi, te se povezao sa osobama sa područja Crne Gore i Hrvatske, a radi nabavke, skladištenja i krijumčarenja opojne droge marihuana-“skunk”, iz Crne Gore, preko BiH, te dalje u Hrvatsku i na područje zemalja EU.

Optuženi je opojnu drogu u količini od oko 500 kilograma, čija vrijednost na ilegalnom narko-tržištu dostiže iznos od više desetina hiljada KM, koja mu je dovezena u više navrata, skrivao, prepakivao u mjestu Gabela, te dalje krijumčario prema Hrvatskoj i zemljama EU.

U koordiniranoj međunarodnoj akciji kodnog naziva “Gabela”, u kojoj su učestvovali Tužilaštvo BiH i SIPA, u kući i objektima koje je koristio optuženi, pronađeno je i zaplijenjeno oko 240 kilograma opojne droge.

Optuženi se terete da je kao član organizovane grupe ljudi, radi dalje međunarodne prodaje, držao supstance koje su propisima proglašene opojnim drogama, čime je počinio krivično djelo neovlašten promet opojnim drogama iz člana 195. KZ BiH.

Tužilaštvo BiH uputilo je prema Sudu BiH i prijedlog za produženje pritvora za optuženog do izricanja prvostepene presude, zbog opasnosti od bjekstva, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Optužnica i prijedlog za produljenje pritvora upućeni su Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)