Premijer Herceg obratio se građanima HNK-a: Izdržimo i izborimo se za očuvanje zdravlja naših ljudi

Pojava koronavirusa (Covid-19) drastično je promijenila naše živote i svakodnevne navike. Punih mjesec dana živimo u rijetko viđenim okolnostima i ugroženi smrtonosnom epidemijom primorani smo na najmanju moguću mjeru svesti kontakt s djecom, roditeljima, prijateljima, susjedima … , odustati od posla, ali i od svakodnevnih prijateljevanja. Ipak, upravo zato što podnosimo toliku žrtvu, stanje držimo pod nadzorom, rekao je dr.sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNK-a u javnom obraćanju građanima ovog kantona.

“U ovom trenutku, spriječeno je naglo širenje bolesti i već nekoliko dana stagnira broj novooboljelih. Svi se pitamo koliko će ovo trajati, kako i kada će se završiti … ? Ali, ne usuđujem se to predviđati, jer znam da je i dalje sve na nama, na svakome od nas posebno, na našoj i svijesti i savjesti.

Podsjećam!

Sve donijete  mjere zasnovane su isključivo na prijedlog struke, stoga ćemo  i sve buduće mjere, posebno one o njihovu mogućem ublažavanju, takođe. donositi isključivo prema mišljenju i preporukama struke.

Vlada HNK-a proglasila je stanje nepogode 17. marta i, zajedno s tada aktiviranim Kantonalnim Štabom civilne zaštite, uradila posao u borbi s Covid-19. Uveliko smo pomogli opremiti COVID-bolnicu SKB-a Mostar, prvu takvu ustanovu u cijeloj BiH. Stalno finansijski, te medicinskom i zaštitnom opremom pomažemo naše bolnice i domove zdravlja, radimo na terenu, koordiniramo aktivnosti, donosimo i provodimo naredbe. Upravo zahvaljujući brojnim pravovremeno donesenim mjerama, ograničenjima, u prvom redu onim o zabrani kretanja noću i zabrani napuštanja mjesta prebivališta, minimalizirani su kontakti između građana i zaustavljeno masovno širenje virusa, koje bi bilo pogubno.

Naši ljekari i stručno osoblje iz svih aktivnih branši u neprekidnom su komuniciranju i radu već punih mjesec dana. Vas, dragi sugrađani, nikada nismo ostavili same. Uspostavili smo snažan sistem kriznog komuniciranja, redovno Vas izvještavamo o svim novostima i promjenama i naši timovi rade svoj posao kao primjer drugima u državi.

Vama, građanima HNK-a, zahvaljujem na odgovornosti, smirenosti, razumu i hrabrosti. Hvala Vam na tome što ste prepoznali i shvatili nivo opasnosti i potrebe da, zbog zdravlja i života svih nas, prihvatite i podržite uvedene mjere! Hvala Vam na tome što ste pomogli i pomažete u suzbijanju ove nepogode!

S dubokim razlogom, i nadalje pozivam na ozbiljnost, odgovornost, strpljenje i, prije svega, na poštivanje naredbi i svih donesenih mjera, prije svega zbog zaštite zdravlja stanovništva!

Ako se stanje na terenu nastavi kretati ovom krivuljom, ako broj oboljelih nastavi stagnirati i krene opadati, uskoro ćemo početi vraćati život u normalne tokove, a onda nas čeka borba za oporavak koja neće biti laka, ali, kao i uvijek, idemo naprijed – korak po korak! Izborimo se za očuvanje zdravlja naših ljudi, a potom i za sve ono što će nam život učiniti ljudskijim i dostojanstvenijim!”, stoji na kraju obraćanja premijera Hercega.

(NovaSloboda.ba)