Deseti smrtni slučaj u HNK-u, u “covid- bolnici” 22 pacijenta

U protekla 24 sata, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu zabilježen je još jedan smrtni slučaj od posljedica covida-19. Radi se o 76. godišnjem svešteniku iz Međugorja, koji je preminuo protekle večeri u “covid-bolnici” SKB-a Mostar, a koji je i ranije imao hronične bolesti.

U istom periodu, u SKB-u Mostar na covid-19 testirano je 179 uzoraka, od kojih su u Hercegovačko-neretvanskom kantonu tri pozitivna, i to dva iz Mostara i jedan iz Čitluka, kazao je na redovnoj konferenciji za novinare glasnogovornik Vlade i Štaba civilne zaštite HNK Pero Ćiro Pavlović.

“U covid- bolnici trenutno se liječe 22 bolesnika, od kojih je 5 na respiratoru i izrazito teškog stanja, 12 pacijenata je na kisiku, dok su ostali bolesnici stabilno i bez pogoršanja”, kazao je Pavlović.

Dodao je kako su kantonalni i opštinski sanitarni ispektori u protekla 24 sata izdali 15 rješenja o samoizolaciji i izolaciji, te da ih je do sada ukupno izdato 2643.

Prema izvještaju kantonalnog MUP-a, u istom periodu nije bilo kršenja rješenja o izolaciji i samoizolaciji, a zabilježeno je pet prekršilac zabrane kretanja.

U HNK-a do sada je od posljedica covida-19 preminulo deset osoba.

(Fena)