Porezna uprava FBiH: Po mjestu prebivališta osiguranika 513.523 zaposlenih

Porezna uprava Federacije BiH objavila je najnovije podatke, prema kojima ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH na dan 14. aprila ove godine po prebivalištu osiguranika iznosi 513.523, dok je po sjedištu poslodavca ukupan broj zaposlenih 513.837.

Objavljeni podaci o zaposlenim osobama su kreirani na osnovu obrazaca, koji su procesuirani do posljednjeg statusa i proslijeđeni nadležnim vanbudžetskim fondovima. Razlika u broju zaposlenih prema prebivalištu i mjestu rada, pojasnili su iz Porezne uprave, zasnovana je na proceduri generisanja i vrsti podataka.

Naime, broj zaposlenih se bazira na prebivalištu zaposlenika (JMBG) bez obzira gdje je osoba zaposlena (u opštini prebivališta ili drugoj opštini ili u istom kantonu ili drugom kantonu), a broj zaposlenih prema mjestu rada, odnosno prema mjestu poslodavca (JIB-a), generisan je prema broju zaposlenih kod obveznika uplate doprinosa, bez obzira da li se radi o punom ili nepunom radnom vremenu, ili gdje uposlenik ima prebivalište (može biti iz opštine gdje je zaposlen, ali može biti iz druge opštine ili drugog kantona), tako da je razlika u broju za onu vrijednost koja odgovara broju osoba koje imaju dva ili više radnih mjesta s nepunim radnim vremenom, saopšteno je iz Porezne uprave Federacije BiH.

(Fena)