SAD provode 150 hiljada testiranja na koronavirus dnevno

Podpredsjednik Mike Pence kaže da se u SAD dnevno obavlja 150 hiljada testova na koronavirus, ali je i dodao da su guverneri država, a ne savezna vlada, krivi što ta brojka nije veća.

Pence je izjavio za NBC-ovu emisiju “Meet the Press” da bi “ako države širom zemlje aktiviraju sve laboratorije koje su na raspolaganju u njihovim državama, to mogli više nego udvostručiti preko noći”.

Rekao je da SAD imaju “dovoljan broj testova” da države počnu ponovo otvarati svoje ekonomije u sklopu smjernica koje je Bijela kuća objavila ove sedmice, javio je Associated Press.

Guverneri obe strane rekli su da, iako imaju više laboratorija koje bi mogle povećati testiranje u mnogim područjima, to često nisu u mogućnosti zbog odgađanja za koje je odgovorna savezna vlada.

Pence je, takođe, upitan o objavi na Twitteru predsjednika Donalda Trumpa da bi demokratski guverneri u Minnesoti, Michiganu i Virginiji trebali “osloboditi” svoje države iako tamošnji dužnosnici slijede mnoge smjernice Trumpove administracije po pitanju usporavanju širenja koronavirusa.

Pence je odgovorio rekavši da “predsjednik želi ponovo otvoriti američku ekonomiju čim prije to bude mogao uraditi na siguran i odgovoran način”.

(Fena)