Stupar: Kao nosioci vječnog života, dužni smo da volimo jedni druge

Praznik Vaskrsenja Hristovog, nas iznova utvrđuje u istini da je čovjekov život neuništiv kada je povezan sa Hristom, koji je svojom smrću, smrt uništio, kazao je protojerej-stavrofor prof.dr. Vladimir Stupar, starješina Saborne crkve u Sarajevu.

Pravoslavni vjernici u Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas obilježavaju najveći praznik Vaskrs – uskrsnuće Isusa Hrista, pobjedu života nad smrću. Po vjerovanju, Isus Hrist je vaskrsao trećeg dana nakon smrti. Zato se vjernici pozdravljaju riječima “Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse”.

S obzirom da se Vaskrs ove godine praznuje u vrijeme krize koronavirusa,  prof. Stupar, u intervjuu za Fenu, kaže da su zdravstveni problemi u kojima se našlo ljudsko društvo kao i mjere koje ograničavaju čovjeka u njegovim svakodnevnim aktivnostima, uticali na sve aspekte života konkretnih ljudi, pa samim tim i na duhovni život.

Ističe da je čovjek dinamičko biće i taj dinamizam se ogleda u napretku i rastu civilizacije, ali i u neprestanom pokretu i traganju za vječnim životom i slobodom.

Ako dođe iz bilo kojih razloga, kako spoljašnjih tako i unutrašnjih, do prekida ili usporavanja čovjekovog dinamizma, tada nastaju poremećaji na oba plana čovjekovog života – usporavanje ili prekid fizičkih aktivnosti dovodi do atrofije mišića, ali i do problema vezanih za psihičko zdravlje.

“Za vjernike je molitva i duhovni život, osnovna čovjekova potreba i pravo, koje hvala Bogu, kod nas nije u potpunosti ukinuto ili zaustavljeno zbog uvedenih restriktivnih mjera. Konkretno, bogosluženja nisu ni u jednom trenutku prekinuta, ali se smanjio broj vjernika zbog ograničenja (ispod 18 godina i iznad 65 godina života)”, rekao je prof. Stupar.

Novonastala situacija, dodao je, koja ugrožava sve nas podjednako, nije posljedica Božije kazne, jer iz hrišćanskog duhovnog opita Bog je Ljubav, Život i punoća postojanja svega stvorenog, pa time i čovjeka, koji je stvoren po obrazu i podobiju Božijem.

“Čovjekov pogrešno usmjereni dinamizam je uzrok svake krize, pa i ove kroz koju prolazimo. Svi mi smo povezani jedni sa drugima i zavisimo jedni od drugih na razne načine, kako u dobru tako i kada nam nije dobro. Da je to tako, najbolje nam pokazuje novonastala zdravstvena kriza. Ali smo, istovremeno, na jedan čudesan način, povezani i sa Bogom, pa čak kada toga nismo svjesni ili tu vezu ne želimo, jer od Božije milosti svi zavisimo i od nje živimo”, naglasio je.

Drevna istina, naglašava on, da je smrt blizu čovjeka i da je čovjekov najveći neprijatelj, treba sve nas da pokrene ka pravoj filosofiji, to jeste, do mudrosti koja nas uči da sve vrijednosti koje nisu jače od smrti nisu vrijedne čovjeka.

“Praznik Vaskrsenja Hristovog, nas iznova utvrđuje u istini da je čovjekov život neuništiv kada je povezan sa Hristom, koji je svojom smrću, smrt uništio. Da smo kao nosioci vječnog života, dužni da volimo jedni druge i da ćemo zbog toga naslijediti život vječni koji nam je darovan u Hristu, ako imamo i budemo imali ljubavi jedni za druge. Vaskrsenje Hristovo nas pokreće na tvorenje vječnog dobra koje treba da pronađemo u sebi i drugima”, poručio je protojerej-stavrofor prof. dr. Vladimir Stupar, starješina Saborne crkve u Sarajevu.

Obilježavanje Vaskrsa počinje ponoćnim liturgijama, kojima se završavaju dani žalosti i počinje praznik Vaskrsenja, ali ove godine će, zbog pandemije koronavirusa i mjere zabrane okupljanja, vjernici Svetu liturgiju pratiti putem medijskih servisa, iako je suština liturgije evharistija, odnosno pričešće.

Nakon liturgije, ukućani se okupljaju oko bogate trpeze sa ukusnim jelima i slatkišima, ali dječija radost je u ofarbanim jajima.

(Fena)