IRU: Poljska i Njemačka ublažuju pravila vožnje u cestovnom transportu

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obaviještena je od Međunarodne unije cestovnog transporta (IRU) o novim uslovima za transport u Poljskoj i Njemačkoj.

Poljsko Ministarstvo za infrastrukturu ublažilo je pravila vožnje i odmora od 17. aprila do 31. maja 2020. godine. Olakšice se odnose na vozače kod obavljanja nacionalnog i međunarodnog cestovnog prevoza roba i ljudi.

Prema tim olašicama, dnevno vrijeme vožnje ne smije biti veće od 11 sati, sedmično ne smije biti duže od 60 sati, a ukupno vrijeme vožnje u sljedeće dvije sedmice ne može prelaziti 96 sati.

Nakon perioda vožnje od pet i po sati, vozač ima pravo na neprekidnu pauzu od najmanje četrdeset i pet minuta, a ako se vozač odluči na to, takođe može koristiti redovni sedmični period odmora u vozilu, pod uslovom da ima odgovarajuće prostore za spavanje za svakog vozača i vozilo nepomično.

Privremena odstupanja od primjene odredbi primjenjuju se na vozače koji obavljaju cestovni prevoz. Dok vozači koji obavljaju cestovni prevoz putnika podliježu gore navedenim odstupanjima, samo u slučaju prevoza koji se obavlja u vezi s povratkom građana u njihove države prebivališta.

Prema formulaciji obavijesti dogovorene s Evropskom komisijom navedeni vozači moraju na poleđini lista analognog tahografa ili digitalnom ispisu tahografa navesti slučajeve odstupanja, a upotreba privremenih odstupanja ne smije uzrokovati pogoršanje radnih uslova vozača i nivoa sigurnosti na cestama.

Takođe, iz Međunarodne unije cestovnog transporta navode da je njemačka regija Hamburg 16. aprila 2020. godine odlučila produžiti primjenu izuzeća za zabrane prometa u nedelju i praznike za teretna vozila, a izuzeća se primjenjuju do 24. juna.

Međunarodna unija cestovnog transporta je osnovana u Ženevi 1948. godine. Danas Unija ima svoje članice u 73 zemlje svijeta, te širom svijeta zastupa interese industrije putničkog i teretnog cestovnog prevoza.

(Fena)