Juka: Broj novooboljelih stagnira, ali to nije poziv na popuštanje mjera

Prema posljednjim informacijama Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, broj novooboljenih stagnira ili ih nema u posljednjih nekoliko dana u više opština ovog kantona.

Prema riječima Darke Juke, savjetnika predsjednika Vlade HNK-a, struka, ipak, podcrtava da toj jesu podaci koji ohrabruju, ali ne i koji pozivaju na popuštanje mjera.

U protekla 24 sata, na SKB Mostar testirano je 115 uzoraka, a pozitivan je samo jedan slučaj covida-19 i to iz Mostara.

“#Prema posljednjim informacijama, u ‘covid-bolnici’ SKB-a Mostar je 22 pacijenta, od čega je petoro bolesnika na respiratoru i 14 na liječenju uz podršku kisikom, dok su ostali bolesnici stabilno”, rekao je Juka u ponedjeljak na redovnoj video konferenciji za novinare u Mostaru.

Napomenuo je kako je iz Klinike za infektivne bolesti SKB-a potvrđeno da u protekla 24 sata nije bilo novih hospitalizacija u “covid-bolnici” u Mostaru.

Istovremeno je podsjetio da je od početka pandemije koronavirusa u HNK-u zabilježeno jedanaest slučajeva preminulih od posljedica covida-19.

Juka je, vezano za novinarsko pitanje, prenio uputstvo Federalnog ministarstva zdravstva i socijalne zaštite u HNK-u kako se izdata rješenja te institucije neće mijenjati, odnosno da se neće ukidati karantin za osobe koje dolaze iz inostranstva, a imaju prebivalište u HNK-u, te da su te osobe dužne provesti precizirano vrijeme u karantinu.

Napomenuo je i to kako je protekloga vikenda primjetan velik broj ljudi i djece na izletištima u HNK-u.

“Prepuna su izletišta, maloljetna djeca i starci su napolju, građani su neodgovorni”, rekao je Juka i dodao kako će se svi rigorozno kažnjavati prema prijavama.

Komentarišući okružnicu kojom je biskup mostarsko duvanjski Ratko Perić pozvao da se otvore sve crkve za slavlje svete mise, navodeći pri tome da “ispred crkve broj nije strogo ograničen”, Juka je naveo kako je “biskup pozvao na održavanje misa u potpunoj suglasnosti i skladu sa naredbama civilne vlasti”.

“Ni u jednom trenutku nije zabranjeno održavanje misa, ali je naređeno da nema okupljanja više od pet osoba na jednom mjestu, a ako se dogodi da policija primi dojavu da bilo gdje, ispred ili u vjerskim objektima, ima više od pet ljudi, policija će izići i postupiti sukladno izdatim propisa”, naglasio je Juka.

Osvrćući se na početak proglašenja vanredne situacije u HNK-u, odnosno kako su reagovali od prve pojave virusa SARS-CoV-2 u u Jablanici, direktor JU Dom zdravlja Jablanica Jusuf Avdić rekao je kako je do sada ukupno u toj opštini 12 osoba s pozitivnim labaratorijskim nalazom koronavirusa iz tri različita izvora zaraze.

“Imali smo šest pacijenata s upalom pluća, od koji je dvoje hospotalizovano u SKB Mostar i sada su stabilnog zdravstveno stanja”, rekao je Avdić, napominjući da od 10. aprila nema novooboljelih na prostoru Jablanice.

Dodao je kako Dom zdravlja Jablanica nema epidemiooga, ali kako imaju dobru saradnju sa SKB Mostar.

Inače, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a do sada je izdalo ukupno 2.683 rješenja o samoizolaciji..

MUP HNK-a je proveo 394 nadzora u protekla 24 sata bez ijednog zabilježenog slučaja prekršaja, ali je registrovano 9 slučaja prekršilaca zabrane kretanja.

(Fena)