Kina poziva na pojačano testiranje korona virusa

Kineske zdravstvene vlasti pozvale su na jače i rigoroznije testiranje na korona virus kako bi osigurali da ne dođe do propuste prilikom otkrivanja oboljelih, bez obzira da li se radi o putnicima koji dolaze iz inostranstva, ili iz drugih djelova zemlje.

Iz Nacionalne zdravstvene komisije Kine poručili su da svi moraju da pojačaju svoje sposobnosti testiranja, uključujući one na graničnim prelazima.

Kina, iz koje je virus krenuo u decembru prošle godine, prijavila je 12 novih slučajeva koronavirusa 19. aprila, što je najmanji broj novih slučajeva od 13. marta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Navodi se da su uprkos smanjenju broja širenja, zvaničnici i dalje zabrinuti oko ponovnog pojavljivanja i lokalne transmisije u određenim djelovima zemlje, uključujući Peking.

Od 82 nova slučaja zaraženih koronavirusom u Kini u posljednjih 14 dana, sjeveroistočna regija Heilongjiang imala je 42 zaražene osobe, dok je regija Guangdong imala 30 zaraženih.

Direktor Nacionalne zdravstvene komisije naveo je posebno te dvije regije, u kojima, kako je naveo, treba otkriti “slabe tačke” i spriječiti širenje virusa.

Novi lokalni slučajevi pojačani su zbog kineskih državljana koji se vraćaju kući.

Prema posljednjim podacima u Kini je ukupno 82.747 potvrđenih slučajeva zaraženih korona virusom, a 4.632 osobe su preminule.