Cijena barela sirove WTI nafte najniža u istoriji

Barel sirove WTI nafte prodavao se danas po najnižoj cijeni u istoriji i to za minus 37 dolara po barelu, zbog nedostatnih kapaciteta za skladištenjem nafte, do čega je došlo zbog kolapsa potražnje usljed pandemije koronavirusa, prenosi HRT.

WTI (West Texas Intermediate) laka sirova nafta, jedno od mjerila u formiranju cijena nafte, prodavala se po minus 37 dolara po barelu za majske isporuke, budući da terminski ugovori ističu sutra, javlja Hina.

Nakon tog rekordno niskog iznosa, cijena se nešto opravila, ali je još uvijek bila ispod nule.

Problem fizičke isporuke uvelike utiče na pad cijene, te je u jednom danu cijena WTI nafte pala za više od 200 posto.

Cijena WTI nafte po barelu za junske ugovore je preko 20 dolara po barelu, a za isporuke kasnije u godini cijena je još i veća.

Cijena, takođe, referentne Brent nafte pala je za oko 8 posto i prodaje se za oko 25 dolara po barelu.

Padu cijena nafte pridonijela je pandemija koronavirusa zbog koje su blokirani određeni sektori gospodarstva, te cjenovni rat između Saudijske Arabije i Rusije.

Zbog pada potražnje, proizvođači zapravo plaćaju kako bi drugi preuzeli naftu, koju proizvođači nemaju gdje skladištiti ili im nepotrebno zauzima skladišne prostore.

Članice grupe OPEC+, što je OPEC proširen sa još 10 članica među kojima je i Rusija, dogovorili su se da će smanjiti proizvodnju za 9,7 miliiona barela po danu za maj i juni, čime je zaustavljena nekontrolisana saudijska i ruska proizvodnja, u sklopu cjenovnog rata.

Dionice najvećih naftnih kompanija padaju, primjera radi ExxonMobila danas su pale za oko četiri posto.

(Fena)