Đurić: Rigorozne mjere protiv koronavirusa odrazile se na zdravlje građana

Epidemiolog Predrag Đurić, doktor medicinskih nauka u oblasti javnog zdravlja na Univerzitetu u Novom Sadu, koji trenutno rukovodi projektom pomoći Evropske unije u Ukrajini, ocijenio je da nivo strogosti mjera u borbi protiv koronavirusa govori o nivou spremnosti zemalja da se suoče s pandemijom, te da se još ne može procjeniti koliko su se te mjere odrazile na druge aspekte života i zdravlja građana.

“Još je rano davati konačne ocjene, jer je period kratakda bi se uočile sve posljedice određenih mjera. Pažnja je bila fokusirana na ljude koji umiru od koronavirusa, ali mi još ne možemo da procijenimo koliko su se sve ove mjere odrazile na druge aspekte života i zdravlja”, kazao je on.

Što duže traju rigorozne mjere, podvukao je, to se njihova delotvornost dovodi u pitanje, dodajući kako niko nema pravo da ljudima na duže staze ograničava kretanje.

“Zemlje koje su bile spremnije za pandemiju imale su prostor da uvedu i blaže mjere. Srbija nije bila spremna za pandemiju, čega je bila svjesna i vlast, što je možda stvorilo i neku vrstu panike na početku”, kazao je Đurić za dnevnik “Danas”.

Rekao je da je u Srbiji vjerovatno procijenjeno da se jedino restriktivnim mjerama, kakve su donijete, mogu izbjeći najpogubnije posljedice.

Istakao je kako u Srbiji djeluje da su donijete mjere dale rezultate u pogledu ukupnog broja umrlih od koronavirusa, ali i da su bile manje uspješne da spriječe širenje u zdravstvenim ustanovama i domovima za stare.

(Fena)