MMF odobrio BiH kredit u iznosu od 330 miliona eura za borbu protiv pandemije

Upravni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu odobrio je u ponedeljak Bosni i Hercegovini kredit u iznosu od 330 miliona eura namijenjen borbi protiv pandemije koronavirusa, javlja Al Jazeera Balkans.

Pozitivnu odluku MMF-ovog odbora Al Jazeeri je potvrdio guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić. Detalje novog kreditnog aranžmana sa Bosnom i Hercegovinom MMF će saopštiti naknadno.

Novac od MMF-ovog kredita biće podijeljen između dva bosanskohercegovačka entiteta – Federaciji BiH će pripasti 62 posto od kredita MMF-a, a Republici Srpskoj 38 posto.

Oba entiteta će zatim po pola procenta izdvojiti za Brčko Distrikt.

Od novaca koji pripadne Federaciji BiH, 50 posto bi trebalo ostati u Federalnom budžetu, dok bi 50 posto trebalo biti podijeljeno na deset kantona, prema ranijim dogovorima vlasti u Federaciji BiH.

Više od 90 zemalja zatražilo je od Međunarodnog monetarnog fonda vanrednu finansijsku pomoć zbog pandemije koronavirusa. koja je dovela do ekonomske krize bez presedana, rekla je u čelnica MMF-a Kristalina Georgieva.

“Nikada u istoriji MMF-a nismo svjedočili zaustavljanju svjetske ekonomije. Sada smo u recesiji. Mnogo je gore nego globalna financijska kriza prije desetak godina “, rekla je Georgieva na online konferenciji za medije početkom aprila.

Georgieva je rekla da su najteže pogođene ekonomije u razvoju i rastuće ekonomije, te da su izgubile gotovo 90 milijardi dolara.  

(Fena)