Mostarcu određen pritvor zbog nedopuštenog držanja oružja i eksplozivnih tvari

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, Opštinski sud Mostar odredio je pritvor Igoru Martinoviću (1962.), zvani Toza, iz Mostar, u trajanju od dvadeset dana zbog osnovane sumnje da je počinio više krivičnih djela, među kojima izazivanje opšte opasnosti i nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Kako je saopšteno iz Kantonalnog tužilaštva HNK-a, Igor Martinović je osumnjičen da je 16. aprila u poslijepodnevnim i večernjim satima, iz svog stana i s balkona, koji se nalazi u mostarskom naselju DUM, iz pištolja marke “Crvena zastava”, call. 9 mm, ispalio hice u više navrata, te je tako ugrozio bezbjednost i izazvao opasnost za živote ljudi, budući da se radi o gradskom naselju i stambenoj zgradi gdje živi više ljudi.

Osumnjičeni je 17. aprila, nakon intervencije policije, izašao iz stana, te mu je tom prilikom oduzeta municija i pištolj, za koji nije imao odobrenje nadležnog organa za nabavljanje, držanje i nošenje.

Takođe, Martinović se sumnjiči da je 18. aprila, u istom stanu u kome živi, na različitim mjestima, protivno odredbama člana 7. Zakona o oružju i municiji u HNK-a, držao veću količinu oružja i municije, čija nabavka građanima nije dopuštena.

Policija je u pretresu stana, među ostalim, pronašla automatsku pušku, ručnu bombu s upaljačem, nitroglicerinsku granatu, eksploziv, štapin i detonatorsku kapsulu, te veću količinu municije raznih kalibara, kao i više vrsta hladnog oružja noževa i mačeta, kao i teleskopsku palicu.

Opštinski sud u Mostaru ocijenio je da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom, jer postoji osnovana sumnja da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak i da postoje okolnosti koje ukazuju da može ometati krivični postupak uticajem na svjedoke.

Kantonalno tužilaštvo, u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su izvršena navedena krivična djela, a u saradnji sa MUP-om HNK-a, PU Mostar, nastavlja s preduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu, navodi se u saopštenju.

(Fena)