SABNOR: Ili radite ili odstupite

Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata BiH reagovao je saopštenjem za javnost na niz napada na antifašističke spomenike na širem području Mostara, među kojima je i noćašnji požar na partizanskom spomen-groblju.

“Nakon razbijanja ploča na Partizanskom spomen groblju u Mostaru u vrijeme policijskog sata, zatim potpunog uklanjanja ranije oštećenog spomenika civilnim žrtvama rata u Drugom svjetskom ratu u Hodovu, opština Stolac, te noćašnjeg požara, ponovo, na Partizanskom spomen groblju u Mostaru, takođe u vrijeme policijskog sata, nemoguće je ostati nijem na šutnju odgovornih u gradu Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu”, navodi se u saopštenju SABNOR-a.

U SABNOR-u pitaju kako je moguće, u vrijeme smanjenog kretanja u toku dana, te potpune zabrane kretanja noću, da se ova djela čine noću, “izuzev ako to ne čine uz prethodno dobijene dozvole i uz prećutnu saglasnost onih koji daju dozvole”.

“Kazne se pišu u toku dana za ne nošenje maski, a noću ljudi čine diverzije, ruše državu i izazivaju nesigurnost i nepovjerenje u institucije vlasti kod velikog broja građana”, dodaje se u saopštenju.

SABNOR zahtijeva “konačno akciju i procesuiranje počinilaca i njihovih nalogodavaca”, te ne prihvata da u ime zaštite stanovništva od širenja zaraze Covidom 19, svojim nedjelovanjem vlasti učestvuju u rušenju države, “a rušenje države je svako uništavanje njenog antifašističkog naslijeđa”.

“Ako se ništa ne preduzme, nama antifašistima ne preostaje ništa drugo nego da na isti način, kako to rade ovi sljedbenici fašističkih tekovina, ignorišemo policijski sat i zaštitimo naslijeđe u kome je obnovljena državnost Bosne i Hercegovine. Ili radite ili odstupite”, poručuju iz SABNOR-a.