U mostarskoj “covid-bolnici” 21 pacijent, petoro na respiratoru

Prema posljednjim informacijama, u “covid-bolnici” SKB-a Mostar smješten je 21 pacijent, od kojih je njih pet na respiratoru i u teškom kliničkom stanju. Novih hospitalizacija u toj bolnici nije bilo u protekla 24 sata, rečeno je u utorak na redovnoj video konferenciji Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U protekla 24 sata, u SKB Mostar testirano je 176 uzoraka, od čega je pet pozitivnih iz HNK-a, i to tri iz Mostara i po jedan iz Konjica i Čitluka.

Savjetnik premijera HNK-a Darko Juka je, odgovarajući na brojna pitanja novinara o karantinu u Ortiješu i uslovima tamošnjeg smještaja, pojasnio kako je sve po zakonu, ali da istovremeno od federalnih nivoa vlasti traže preispitivanje zapovijedi o karanteni.

Radi se, inače, o smještaju osoba koje su ušle u BiH iz inostranstva i sukladno zakonu, koji je na snazi, u obsvezi su provesti 28 dana u izolaciji.

Kako je objasnio Juka, to su osobe bez simptoma, odnosno zdrave osobe.

“Prostorije Centra za rehabilitaciju žrtava mina u Ortiješu su ustupljene bez naknade za karantin Federalnom štabu civilne zaštite i predsjedniku Vlade HNK-a. Nakon izvida i pozitivnog mišljenja direktora Zavoda za javno zdravstvo HNK-a, primarijusa Nermina Avdića, federalni ministar zdravstva izdao je rješenje za smještaj-karantin. Vlada Federacije snosi sve troškove, a vlasnik objekta se oglasio saopštenjem i fotografijama u vezi uslova o kojima se pisalo”, pojasnio je Juka.

Prema njegovim riječima, nadzor u karantinu vrše zaposleni dva doma zdravlja, a osobe koje tamo borave biće testirane 14 dana nakon njihovog prijema u karantinu.

Napomenuo je, takođe, kako Koordinaciono tijelo Vlade i Štaba HNK-a od početka naredbi s federalng nivoa o uspostavljanju karantina traže njeno preispitivanje ili stavljanje van snage.

“Razumijemo negodovanje ljudi, ali nemamo izbora. Dok je naredba na snazi, dužni smo je provoditi i kao Vada i Štab asistirati u njenom provođenju”, kazao je Juka, te podsjetio kako narwedba o karantinu ne provodi samo opština Prozor-Rama.

Glavni epidemiolog SKB Mostar, dr. Jelena Ravlija osvrnula se na aktuelno stanje u toj bolnici, kazavši kako ta ustanova ima jasno utvrđene procedure kada je u pitanju utvrđivanje i detekcija covida-19 ne samo zdravstvenih radnika, nego i hospitalizovanih pacijenata.

Istakla je važnost organizovanog nadzora unutar bolnice, ali i komunikaciju bolnice s primarnom zdravstvenom zaštitom.

“To je posebno važno, jer SKB maksimalno nastoji pružiti zdravstvene zaštitu i usluge koje ne mogu biti na čekanju, kao što su klinike za onkologiju i dijalizu ili nadzor nad porodilištem i pedijatriju. Kroz dobru komunikaciju, mogu se preduprijediti negativne posljedice”, rekla je dr. Ravlija.

Inače, na području HNK-a na snazi je 2.713 rješenja o samoizolaciji, a u protekla 24 sata MUP je zabilježio četiri prekršaja zabrane kretanja.

(Fena)