HNK: Moguće ublažavanje mjera nakon prvomajskih praznika

U “covid-bolnici” SKB-a Mostar trenutno je hospitalizovano 20 bolesnika, od kojih pet na respiratoru i sedam na terapiji uz podršku kisikom, dok se ostali oporavljaju. Juče nije bilo hospitalizovanih, dok je jedan pacijent ispunio sve kriterije i otpušten je kući kao ozdravljen, kazao je specijalist infektolog SKB-a Mostar dr. Siniša Skočibušić.

“Bolesnici koje se nalaze na mehaničkoj podršci izrazito su teškog kliničkog stanja i svakodnevno se vodi 24. satna briga oko njihovog zdravlja, kako bi izbjegli moguće komplikacije ovakvog liječenja. Za sada uspješno odolijevamo svim poteškoćama i nastojimo da svi bolesnici koji dođu budu pregledani, te da se zbrinu na adekvatan način uz svu primjenu sve terapije”. kazao je dr. Skočibušić na redovnoj konferenciji za novinare Kriznog štaba civilne zaštite HNK-a.

Podsjetio je kako su kriteriji za ozdravljene pad febriliteta, situacija da nema potrebe za kisikom, dva negativna testa i radiološko poboljšanje na RTG-u pluća.

Po riječima savjetnika predsjednika Vlade HNK-a Darka Juke, u protekla 24 sata u SKB-u Mostar testirano je ukupno 228 uzoraka, od čega su tri pozitivna iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, i to sva tri iz Čitluka.

“Raduje da već nekoliko dana na terenu imamo podatke koji stvarno potvrđuju činjenicu da situacija stagnira, čak i da je u blagom padu, jer već dulji niz dana imamo manje od pet oboljelih na terenu”, kazao je Juka govoreći o uzorkovanju kroz 24 sata.

Dodao je kako je ublažavanje dijela donesenih mjera moguće očekivati nakon prvomajskih praznika, te da je tome danas donesen zaključak na koordinaciji Vlade i kantonalnog Štaba, a u saglasnosti sa strukom.

“Ako se nastavi ovaj trend stagnacije, čak i pada, uskoro možemo očekivati ublažavanje dijela donesenih mjera, a govorimo možda o periodu nakon prvomajskih praznika, kako se ne bi prijevremena opustili”, naglasio je Juka.

O epidemiološkoj situaciji u Čapljini govorio je komandant Kriznog štaba civilne zaštite tog grada Smiljan Vidić, koji je kazao kako su trenutno na području Čapljine 23 osobe pozitivne na covid-19, te da je 187 osoba u samoizolaciji.

“Svim građanima Čapljine prije dvadesetak dana podijeljene su zaštitne maske, a svim radnicima Doma zdravlja nabavili smo stotinu specijalizovanih odijela, dovoljno dezinficijensa i sve ono što je potrebno u borbi protiv koronavirusa”, kazao je Vidić i dodao kako su putem volontera i Crvenog krsta izašli u susret svima onima koji su u bilo kakvoj vrsti potrebe.

Ono što je važno istaći, kaže Vidić, u protekla četiri dana u Čapljini nije zabilježen niti jedan slučaj koronavirusa, a testirano je blizo 80 osoba.

Iz Štaba HNK-a istaknuto je kako je, prema podacima kantonalnog Ministarstva zdravstva, do sada izdato 2713 rješenje o samoizolaciji, dok je MUP HNK-a u protekla 24 sata izvršio 476 nadzora i zabilježio jedno kršenje rješenja o samoizolaciji.

(Fena)