MUP HNK-a striktno provodi sve mjere i naredbe Kantonalnog Štaba CZ

Vlada HNK-a je, 17. marta, donijela Odluku o proglašenju nepogode uzrokovane pojavom COVID-19 u našem kantonu, a i prije proglašenja nepogode, pripadnici MUP-a HNK-a bili su maksimalno angažovani na provođenju preporuka i naredbi Štaba civilne zaštite HNK-a, stoji u današnjem saopštenju za javnost Ureda za odnose s javnošću MUP-a HNK-a.

Policijski službenici MUP-a -a svakodnevno u svim opštinama i gradovima kantona, vrše kontrole poštivanja  mjera izolacije i samoizolacije lica koja imaju rješenje o istoj. Kontrolisana su 4243 lica, dok se trenutno kontrola provodi nad 974 lica, kojima su određene navedene mjere od strane nadležnih organa.

Takođe, policijski službenici MUP-a HNK su angažovani na provođenju mjere o zabrani kretanja građana od 20,00 sati do 05,00 sati, provođenju naredbi Štaba CZ HNK-a o zabrani kretanja građana HNK van mjesta svog prebivališta, kao i na provođenju mjera o zabrani kretanja lica starijih od 65 i mlađih od 18 godina. Na osnovu naredbe Štaba CZ HNK-a,  policijski službenici vrše i praćenje lica kojima je Federalno Ministarstvo zdravstva izdalo rješenje o karantinu. Uz to, redovno se nadzire i poštivanje mjere zabrane rada određenih pravnih subjekata.

Pored svih navedenih aktivnosti koje provode policijski službenici MUP-a HNK-a, redovne policijske zadatke i svakodnevne obaveze, kao što su borba protiv svih vidova kriminaliteta, čuvanje javnog reda i mira i prevencija saobraćaja ne trpe. Postupajući u okviru svojih nadležnosti, policijski službenici PU Mostar lišili su slobode dva lica u zadnjih par dana. Lice inicijala B. B. (1999.) sumnjiči se da je u posljednjih 15 dana izvršilo više provalnih krađa na području Mostara, te je vlasnike objekata oštetilo za više desetaka hiljada KM. Lice inicijala I. M. (1962.) sumnjiči se za krivično djelo izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanja oružja i eksplozivnih naprava. Oba lica su proslijeđena Kantonalnom tužilaštvu i određen im je pritvor.

Pripadnici PU Konjic lišili su slobode dva lica iz Sarajeva, koja su u putničkom vozilu prevozili migrante bez valjane dokumentacije. Osumnjičeni su predati pripadnicima SIPA-e na dalje postupanje.

Pripadnici policijskih snaga MUP-a HNK-a u posljednjih pet dana, radeći na suzbijanju i nelegalnoj distribuciji opojnih droga, kod sedam lica su pronašli više raznih opojnih sredstava (speed, heroin, heptanon, marihuana). Protiv svih osumnjičenih preduzete su mjere i radnje u skladu sa zakonskim propisima.

“Pripadnici MUP-a HNK-a će i u narednom periodu provoditi sve redovne aktivnosti sa posebnim naglaskom na provođenju mjera i naredbi Štaba civilne zaštite HNK-a radi suzbijanja pandemije COVID-19. Iz toga razloga, molimo građane da se navedenih mjera i naredbi strogo pridržavaju sve dok su isti na snazi”, navodi se na kraju saopštenja Ureda za odnose s javnošću MUP-a HNK-a.

(NovaSloboda.ba)