Štromar: Šteta od potresa u Zagrebu oko 42 milijarde kuna

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja RH Predrag Štromar rekao je u srijedu da je šteta od snažnog potresa, koji je tačno prije mjesec dana, 22. marta, pogodio Zagreb i okolinu, oko 42 milijarde kuna, iznijevši po prvi put podatke o procijenjenoj šteti.

Stručnjaci Građevinskog fakulteta komunicirali su s evropskim kolegama i iznijeli procjenu štete. Napravili su pet verzija procjene i odabrali onu za koju misle da je najrealnija, rekao je Štromar ekskluzivno u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

“Procjenjuju da je šteta negdje oko 42 milijarde kuna”, naglasio je ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Iznio je i informacije što se nakon mjesec dana pripremilo za obnovu potresom uništenih stambenih i drugih objekata, naglasivši da je pri kraju izrada zakona kojim će se sve to urediti.

“Zakon je pri kraju, brusimo ga još malo sa stručnjacima. Radi se o sedmicama kada stiže zakon. Izgradićemo hitno stanove gdje bi ljudi kojima su nastradali objekti u potresu bili nekoliko godina, a onda bi se te zgrade iskoristile kao studentski dom”, rekao je.

Dodao je kako će se novac tražiti od Evropske komisije, Svjetske banke, da će se održati donatorska konferencija, ali i da će se dio morati dati iz rezervi. 

Što se tiče porodičnih kuća, ministar je rekao da one kuće koje su za rušenje, će se rušiti, a da će oni omogućiti izgradnju novih zamjenskih kuća.

 “Ne brinite, nećete ostati bez krova nad glavom”, poručio je Štromar.

U snažnom potresu od 5,5 stepeni po Richteru, koji je, ujutro u 6,24 sati 22. marta, pogodio Zagreb i okolno područje, smrtno je stradala petnaestogodišnja djevojčica u stambenom objektu u centru grada, a mnogi su se morali iseliti iz svojih domova zbog prevelikih oštećenja.

Mjesec dana nakon najvećeg potresa na području Zagreba zabilježeno je više od hiljada manjih potresa, prenosi Hina.

(Fena)