Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u centralnim i istočnim područjima Bosne, kao i na jugu Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U ostatku naše zemlje sunčano.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -4 stepena, Ivan Sedlo, Jajce, Sanski Most 3, Banja Luka, Doboj, Sokolac, Srebrenica, Zvornik 4, Prijedor 5, Bihać, Bijeljina, Bugojno, Tuzla 6, Drvar, Gradačac, Sarajevo, Zenica 7, Livno 8, Grude 10, Stolac, Trebinje 12, Široki Brijeg 13, Neum 14, Mostar 15 stepeni.

Danas će u Hercegovini, dijelovima centralne i istočne Bosne preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Na krajnjem jugu i jugoistoku Hercegovine, u prvom dijelu dana, povremeno je moguća slaba kiša. U ostatku naše zemlje sunčano.

Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 13 do 20 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz nešto povoljnije biometeorološke prilike, hronični bolesnici i meteoropati trebali bi osjetiti olakšanje.

Moguće je duže zadržavanje naoblake i slabije padavine u većem dijelu zemlje, što će uzrokovati povremeno jačanje tegoba kod osjetljivih osoba.

Obzirom da će posvuda biti svježije, naročito u jutarnjim satima, poželjno je posvetiti pažnju prikladnom oblačenju.

Na sjeveru zemlje ugodnije, uz sunčane intervale.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost

Jutarnja magla smanjuje vidljivost na putevima u kotlinama i uz riječne tokove, pa pozivamo na pojačan oprez. Frekvencija vozila je slabijeg intenziteta, a vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona zabranjeno je kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta.

Potpuna zabrana kretanja na području BiH na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.

Danas počinju radovi na izgradnji kružnog toka na dionici Sarajevo-Vogošća kod skretanja za Blagovac. Saobraćaj će za vrijeme izvođenja ovih radova biti preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Zbog servisiranja tunela Gaj i Igman na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Lepenica, do večeras (22.04.) do 20 sati, saobraćaj se preusmjerava dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce) obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog radova na asfaltiranju danas i naredna dva dana (22-24.04.) od 08 do 15 sati doći će do obustave saobraćaja na regionalnom putu Bijele Vode-Šabići.

Pojačan je promet teretnih vozila na graničnom prelazu Bosanska Gradiška.Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

———————————————-

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine,saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)