Dvije osobe iz Mostara pozitivne na koronavirus

U posljednja 24 sata, u HNK-u zabilježeno je dvoje novih osoba pozitivnih na koronavirus SARS-CoV-2, oboje iz Mostara.

U covid-bolnici Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar liječi se 20 bolesnika, od čega je petoro na respiratoru i teškog su kliničkog stanja, a osam bolesnika je na terapiji kisikom, dok su ostali stabilno.

Nakon 36 dana od kako je proglašeno stanje nepogode za Hercegovačko-neretvanski kanton, načelnik Štaba civilne zaštite i direktor Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK-a Eugen Ćubela najavio je ublažavanje restriktivnih mjera, a prvo je na redu ukidanje naredbe zabrane kretanja između opština i gradova u HNK-u, koja je donesena 9. aprila.

Eugen Ćubela, načelnik Štaba civilne zaštite i direktor Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK-a, na današnjoj  redovnoj video konferenciji Štaba civilne zaštite HNK-a naglasio je da su Vlada HNK-a i Štab civilne zaštite HNK-a zatražili da se na sutrašnjoj sjednici Federalnog stožera civilne zaštite stavi prijedlog ukidanja karantina u FBiH, a time i u HNK-u i ostalim kantonima.

Odgovarajući na pitanje novinara, Ćubela je naveo kako su u više navrata Vlada i Štab tražili od Federalnog ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, kao i od Federalnog štaba civilne zaštite da se ta mjera preispita i stavi van snage.

Dodao je, takođe, kako i od predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislava Martinovića očekuju da na sutrašnjoj sjednici Federalnog stožera iskoristi svoj autoritet kako bi se donijela odluka o ukidanju karantina.

Kada je u pitanju dalje ublažavanje restriktivnih mjera nakon prvomajskih praznika, Ćubela je ocijenio kako će to zavisiti “o odgovornosti građana i savjetima struke”.

Glasnogovornik Vlade i Štaba civilne zaštite HNK-a Pero Ćiro Pavlović, odgovarajući na novinarske upite, najavio je da će kantonalno Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite, uvažavajući epidemiološku situaciju, dati preporuku da se u svim zdravstvenim ustanovama ponoo krene s pružanjem redovnih specijalističkih, dijagnostičkih i konsultativnih pregleda.

Govoreći o ublažavanju ekonomske krize, Pavlović je rekao kako Vlada HNK-a radi na paketu mjera za podršku privredi, te da je imenovala koordinaciono tijelo koje će izraditi i preložit konkretne mjere pomoći.

Po njegovim riječima, Vlada radi i na izmjenama i dopunama budžeta za ovu godinu, a sadašnje projekcije govore da će rebalansom, koji vjerovatno neće biti jedini u ovoj godini, prihodovna strana već sada morati biti umanjena za 10 posto ili 24 miliona maraka.

(Fena)