Martinović osudio prisilna odvođenja stanovnika HNK-a u karantin u Mostaru

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Tomislav Martinović osudio je prisilno odvođenje ili pokušaj odvođenja stanovnika Hercegovačko-neretvanskog kantona u “takozvani”‘ karantin na području Mostara.

“Ljudi koji se trenutno nalaze ili su trebali biti odvedeni u nekakav privatni smještaj u Ortiješu koga zovu karantin ili tako nekako, su žrtve čudnih polusistema, koji su trenutno na snazi”, istakao je Martinović.

Takve mjere kojima bi se u višednevnom boravku izolovali od ostalih stanovnika, dodao je, nemaju nikakvog  uporišta i u najmanju ruku su pravno sumnjive.

Pozvao je štabove u Federaciji Bosne i Hercegovine koji su takve odluke donijeli, da ih hitno stave van snage i da zatvore karantine koji su sramotni i protivniustavima i zakonima koji su na snazi u BiH.

“Pustite osobe iz Neuma, Čapljine, Prozora-Rame i ostalih mjesta da svoju izolaciju provedu tamo gdje su je mnogi građani, nažalost, proveli ovih sedmica, u svojim domovima, naravno uz sve mjere epidemiološkog nadzora”, apelovao je Martinović, saopšteno je iz Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

(Fena)