Pretežno sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica -3 stepena, Sokolac 1, Bugojno 3, Bihać, Drvar, Ivan Sedlo, Jajce i Sanski Most 4, Sarajevo i Zvornik 5, Tuzla i Zenica 6, Gradačac i Livno 7, Stolac 8, Grude 9, Široki Brijeg i Trebinje 10, Neum 12, Mostar 15 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano.

Vjetar umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 17 i 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su povoljne i većina populacije će biti boljeg raspoloženja.

Tegobe kod osjetljivih osoba će se umanjiti.

Nakon mjestimično tmurnog jutra, kada je poželjno posvetiti nešto više pažnje oblačenju, sa odmicanjem dana će se razvedriti i biće ugodnije, uz ne suviše visoke temperature.

—–

BIHAMK

Slabiji promet vozila

Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove u istočnim krajevima BiH skrećemo pažnju na mjestimično smanjenu vidljivost zbog jutarnje magle. Promet vozila je slabiji, a vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa. Potpuna zabrana kretanja na području BiH na snazi je od 20 sati do 05 sati.

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona zabranjeno je kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta.

Na dionici autoputa A-1 Lepenica-Sarajevo zapad, zbog servisiranja tunela Gaj i Igman, do subote (25.04.) do 20 sati, saobraćaj se preusmjerava dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom. Postavljena je privremena saobraćajna signalizacija, a apelujemo na vozače da na ovoj dionici voze znatno smanjenom brzinom.

Na magistralnim putevima Srbljani-Bosanska Krupa (kanjon Une) i Srebrenik-Orašje (tunel Ormanica) u toku su sanacioni radovi, zbog čega se na mjestu radova saobraća usporeno, jednom trakom.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce) obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog radova na asfaltiranju danas i sutra od 08 do 15 sati doći će do obustave saobraćaja na regionalnom putu Bijele Vode-Šabići.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

———————————————-

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine,saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)