Sjeverna Koreja: Do sada testirano 740 ljudi, svi bili negativni

Sjeverna Koreja obavijestila je Svjetsku zdravstvenu organizaciju da je od 17. aprila testirala 740 ljudi na novi koronavirus, ali da su svi bili negativni.

“Sjeverna Koreja nas je, takođe, obavijestila da je od 31. decembra do sada iz karantina izašlo 25.139 ljudi“, kazao je u četvrtak Edvin Salvador, predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije za tu zemlju.

Salvador je rekao da Ministarstvo zdravstva Sjeverne Koreje svake sedmice upoznaje SZO sa svojim naporima u borbi protiv širenja koronavirusa. Dodao je da se SZO, zajedno sa Vladom Sjeverne Koreje, angažovao da iz kineskog pograničnog grada Dandonga dopreme zalihe neophodne za borbu protiv COVID-19, uključujući zaštitnu opremu i laboratorijske reagense.

Salvador, takođe, kaže da Sjeverna Koreja brodovima preko luke Nampo trenutno preuzima sve uvozne robe, jer su sve granice zatvorene. Primljena roba se dezinfikuje i stavlja u karantin u luci na deset dana. Dodatno se dezinfikuje i stavlja u karantin na još četiri dana, ukoliko se roba upućuje u glavni grad Pjongjang.

Sjeverna Koreja tvrdi da na njenoj teritoriji nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze novim koronavirusom, u šta mnogi strani stručnjaci sumnjaju.

Opisujući svoje napore u borbi protiv širenja koronavirusa kao “pitanje nacionalne egzistencije“, zvanični Pjongjang je zabranio ulazak stranim turistima, obustavio gotovo sav prekogranični saobraćaj s Kinom, pojačao pregled na ulaznim tačkama u zemlju i mobilisao zdravstvene radnike da nadgledaju stanovnike i izoluju one sa simptomima COVID-19.