U Sloveniji 90 posto javnih službenika dobiće dodatke na platu zbog epidemije

Oko 90 posto javnih službenika u Sloveniji dobiće stimulativne nagrade zbog zdravstvenih rizika i povećanih radnih napora kojima su izloženi za vrijeme epidemije Covida-19, u prosjeku 25 posto na osnovnu platu.

Koliko će iznositi taj dodatak za pojedine kategorije, odlučivaće nadređeni za svakog pojedinog zaposlenog, a vlada je objavila da je za tu svrhu namijenila 98 miliona za razdoblje od 12. marta, kad je proglašena epidemija, pa do kraja maja, do kada vrijedi “megazakon” o državnoj pomoći za privredu, građane, poslodavce i zaposlene koje je pogodila koronakriza.

Dodaci na platu već se koriste pri sadašnjoj isplati plata za mart, a budući da je epidemija počela sredinom marta u masi za sve javne službenike oni za to razdoblje iznose 39,2 miliona eura.

Od ukupnog fonda za dodatke za povećane napore skoro polovina rezervisana je za zaposlene u zdravstvenom sektoru, a ostalo za organe u sastavu vlade i ministarstava, većinom na službene osobe poput policajaca, zatvorskih čuvara, vojnika, pripadnika civilne zaštite i službe za zaštitu i spašavanje, objavila je vlada nakon dopisne sjednice.

Najveća dopuštena visina kriznog dodatka za koronakrizu iznosi 100 posto na osnovnu platu, a vjeruje se da će je dobijati zdravstveni radnici, poput ljekara i medicinskog osoblja na intenzivnim odjelima, gdje se liječe najteži oboljeli od Covida-19, a visinu dodatka određivaće šefovi tih ustanova, odnosno oni koji su pojedinim radnicima nadređeni i poznaju njihov rad, prenosi Hina.

(Fena)