Donesena Odluka o proglašenju Čedomira Jovanovića za počasnog građanina KS

Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo juče su jednoglasno usvojili i prijedloge odluka o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo.

Za počasnog građanina Kantona Sarajevo posebnom Odlukom proglašen je Čedomir Jovanović, zbog izuzetnih zasluga u širenju istine o dešavanjima u našoj zemlji i za doprinos razvijanju međunarodnih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti i tolerancije među ljudima različitih nacija, vjera i kultura.

Poslanici su, takođe, donijeli Odluku o dodjeli Plakete Kantona Sarajevo, posthumno, Suadu Ćupini, kao priznanje za višegodišnje uspješno djelovanje, iznimna postignuća i nemjerljiv doprinos razvoju sporta u Kantonu Sarajevo i afirmaciji države Bosne i Hercegovine.

Usvojena je i Odluka o dodjeli Plakete KS Slaviši Šućuru, kao priznanje za izuzetan doprinos u odbrani države Bosne i Hercegovine od agresije, te zalaganja za dobrobit svih etničkih i religijskih zajednica koje u njoj žive, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Podržana je i predložena Odluku da se Plaketa KS dodijeli Radetu Zoranoviću, kao priznanje za doprinos u širenju istine o godinama agresije, te promociji zajedništva na području KS i Bosne i Hercegovine.

Donesena je i Odluka o dodjeli Plakete KS Željku Komšiću kao priznanje za doprinos odbrani i opstanku države Bosne i Hercegovine od agresije, te unapređenju društvene zajednice i afirmaciju temeljnih vrijednosti svih građana bez obzira na naciju i vjersku pripadnost.

Plaketa KS će biti dodijeljena i JU „Treća gimnazija“ za izuzetan doprinos razvoju odgojno-obrazovnog sistema u KS i BiH, te podsticanju i razvijanju kreativnosti, ličnih sposobnosti i tolerancije među mladima.

(Fena)