Dr. Arapović: Broj izliječenih veći nego broj novooboljelih

U protekla 24 sata nije bilo pozitivnih labaratorijskih uzoraka na koronavirus u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. 

“Svaki , broj izliječenih je značajno veći nego broj novoobljelih što nas rasterećuje u daljnjem praćenju pandemije covid-19”, rekao je specijalista infektolog SKB Mostar, prof. dr. sc. Jurica Arapović u petak na redovnoj video konferenciji za novinare Kriznoga štaba civilne zaštite HNŽ-a.

S jučerašnjim danom, u covid-bolnici Sveučilišne kliničke bolnice Mostar trenutno je 18 bolesnika, od čega je petoro na respiratoru i teškog su kliničkog stanja, a isto toliko i na terapiji kisikom.

Prema informacijama Štaba, iz izolatorija u Rodoču kod Mostara, gdje se trenutno nalazi sedam bolesnika u oporavku, otpuštena je jedna soba.

U presjeku četrdesetak dana borbe protiv koronavirusa, u “covid-bolnci” SKB-a, u kojoj gravitiraju građani tri kantona, evidentirano je 351 covid-pozitivnih labaratorijskih uzoraka, od 3.547 testiranih.

Ukupno je zabilježeno 17 smrtnih slučajeva, što u tom dijelu Hercegovine čini smrtnost od 4,8 posto.

Prema riječima dr. Arapovića, prosječna životna starost preminulih od covida-19 je 73 godine. Najmlađa preminula osoba imala je 53 godine dok je najstarija bila stara 98 godina.

“Kada je riječ o bolesti, većina je liječena zbog respiratornih tegoba s teškim ili srednje teškim upalama pluća”, pojasnio je dr. Arapović.

Prema njegovim podacima, a što se pokazalo i u ovom području Hercegovine, rizične grupe od koronavirusa, a posebno sa smrtnim ishodima, su osobe starije životne starosti i osobe koje imaju hronične bolesti, prije svega plućne, srčane, dijabetes, te maligni bolesnici i gojazne osobe.

Napomenuo je kako treba imati na umu da bi model ponašanja građana, kao što su ograničeno kretanje, pranje ruku, higijena respiratornog trakta, distanciranje i nošenje maski u zatvorenom prostoru, trebao ostati isti.

“Teško da će pandemija biti zaustavljena kroz određeno vrijeme”, rekao je dr. Arapović, podsjetivši da nas čeka sezonska gripa koja u sinergiji s koronavirusom može imati posljedice po građanstvo.

Pozvao je istovremeno ugrožene skupine stanovništva da se sljedeće sedmice cijepe protiv gripe.

Glasnogovornik Vlade i Štaba civilne zaštite HNK-a Pero Ćiro Pavlović izvjestio je kako je Koordinaciono tijelo Vlade HNK-a održalo jutros sastanak sa kantonalnim štabom civilne zaštite, te zatražilo od kantonalnih tijela uprave i organizacije da dostave planove i programe za ublažavanje mjera u njihovoj nadležnosti, a sve s ciljem normalizacije života i privrednog poslovanja u kantonu.

U planovima, kako je naveo, moraju voditi računa da se ne ugrozi dostignuti nivo u borbi zaustavljana širenja koronavirusom.

(Fena)