EHF donio niz odluka o rukometnoj sezoni; BiH ostala bez SP-a

Izvršni odbor Evropske rukometne federacije (EHF) u petak je putem video konferencije donio niz odluka i prijedloga kako završiti ovu rukometnu sezonu koja je prekinuta zbog pandemije koronavirusa.

Otkazane su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo rukometaša 2021. godine, pa je reprezentacija Bosne i Hercegovine ostala bez šanse za plasman na to takmičenje.

Na osnovu plasmana na EP-u 2020, na Svjetskom prvenstvo u Egiptu igraće Španija, Hrvatska i Norveška kao osvajači medalja, te Slovenija, Njemačka, Portugal, Švedska, Austrija, Mađarska, Bjelorusija, Island, Češka i Francuska. Danska je to pravo stekla kao svjetski prvak.

Otkazana su i četiri preostala kola kvalifikacija rukometašica za Evropsko prvenstvo, koje zajednički organizuju Danska i Norveška od 3. do 20. decembra.

Na osnovu plasmana na prošlom Evropskom prvenstvu 2018. godine, EURO 2020 izborile su Francuska, Rusija, Holandija, Rumunija, Švedska, Mađarska, Njemačka, Srbija, Španija, Slovenija, Poljska, Češka i Hrvatska. Naravno, Norveška i Danska su osigurale nastup kao domaćini

Ždrijeb grupa za EP rukometašica biće 18. juna u Beču.

EHF je otkazao sve preostale susrete osmine i četvrtfinala rukometne Lige prvaka, a na “Final Four”, koji će se održati u Koelnu, 28. i 29. decembra 2020. putuju po dvije najbolje ekipe iz “elitnih grupa” ove sezone, a to su Barcelona i PSG iz grupe A, te Kiel i Telekom Veszprem iz grupe B.