Sunčano i toplo

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bugojno 3 stepena, Prijedor 4, Bihać, Ivan Sedlo, Jajce, Livno i Sanski Most 5, Banja Luka, Sarajevo i Zenica 6, Bijeljina, Doboj, Stolac i Tuzla 7, Grude 8, Široki Brijeg 9, Trebinje 10, Mostar 11, Gradačac i Neum 12 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano.

Vjetar slab, prije podne istočnog smjera. U drugoj polovini dana vjetar mijenja smjer na zapad i jugozapad.

Najviša dnevna temperatura vazduha između 19 i 25 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Poboljšanje vremenskih prilika, duži sunčani intervali i porast temperatura, pozitivno će djelovati na opštu sliku, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata, trebale bi se umanjiti.

Više svježine tokom jutra i večeri, takođe, će omogućiti mirniji san.

—–

BIHAMK

Frekvencija vozila slabijeg je intenziteta

Frekvencija vozila slabijeg je intenziteta, a vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Potpuna zabrana kretanja na području BiH na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.

Zbog servisiranja tunela Gaj i Igman na dionici autoputa A-1 Lepenica-Sarajevo zapad, do sutra (25.04.) do 20 sati, saobraćaj se preusmjerava dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na magistralnim putevima Srbljani-Bosanska Krupa (kanjon Une) i Srebrenik-Orašje (tunel Ormanica) u toku su sanacioni radovi, zbog čega se na mjestu radova saobraća usporeno, jednom trakom.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce) obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne pravce.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

———————————————-

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine,saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)