U Federaciji BiH ukinut policijski sat

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara potvrdio je Feni da je u Federaciji BiH ukinut policijski sat, dodajući kako smatra da treba krenuti sa popuštanjem mjera, jer ne postoji eksponencijalni rast zaraženih osoba virusom korona.

“Prije dva dana sam dao preporuku da se policijski sat ukine, jer imamo taj linearni rast građana pogođenih virusom. U posljednje vrijeme primjećujemo da je to u opadanju, što nam kažu i stručnjaci odnosno epidemiolozi. Otprilike takva situacija je i u regionu”, istakao je Čampara.

Trenutna epidemiološka situacija, po njegovim riječima, rezultat je toga što su se stariji od 65 godina i mlađa populacija pridržavali dosadašnjih mjera.

“Oni su bili veoma civilizovani i odgovorno se ponašali prilikom provođenja svih naredbi. Na tome im se zahvaljujem, ali i molim da se, ipak, oni, kao i ostali građani, nastave pridržavati propisa, kao što su distanca, da nema okupljanja na jednom mjestu, da nose maske, rukavice, kao i da posebno vode računa o higijeni”, dodao je Čampara.

U Federaciji su ublažene mjere zabrane kretanja osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina, kojima je to ranije bilo onemogućeno radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Sada je starijim od 65 godina dozvoljeno da izlaze ponedeljkom, srijedom i petkom od 9 do 13 sati, a mlađim od 18 utorkom, četvrtkom i subotom od 14 do 20 sati.

(Fena)