Akcija za pomoć DVD Rujište

Bili smo svjedoci, nažalost i nijemi posmatrači velikog požara na Rujištu, izazvanog, najvjerovatnije, ljudskom nemarnošćuu. Vatra nije poštedjela nikoga, otišli su ogromni prostori kvalitetne šume, drveća, gorila su “pluća Mostara”.

Ipak, velikim zalaganjem vatrogasaca Mostara i susjednih gradova, kao i raje koja se dobrovoljno uključila u gašenje, požar je lokalizovan i ugašen. Na svu sreću, bez ljudskih žrtava.

Raja iz DVD “Park prirode Rujište” nalazila se na prvim linijima gašenja.

“Miler” Mahinic, moj stari školski drug i raja, u jednom našem razgovoru, prije par dana, rekao mi je doslovce:

“Dena, nećeš mi vjerovati, matere mi moje, nisam spavao sedam dana …. nonstop na terenu”

Naravno da se razgovara, evaluira oko svega što se dogodilo, od toga šta je uzrok, koje su greške, šta treba popraviti, poboljšati.

Jedan od zaključaka je bio da i komunikacija nije bila najbolja, razlog jednostavan: zastarjela aparatura i tehnika.

Postojeća apartura i tehnika nije imala dovoljan domet, otkazivala je, jednom riječju nije funkcionisalo kako je trebalo.

Dolazi ljeto, idu vrućine, ide ćelopek, nove požare ne smijemo dozvoliti, jer uzroka je bilo, ima ih i biće ih, od prirodnog do ljudskog faktora (svjesno ili nesvjesno) kako god, pripremiti se trebamo i moramo.

Ne smije se opet desiti ovako nešto kao prije mjesec dana.

Na inicijativu raje sa Carine Senada Šegetala i u dogovoru s njim pokrećemo ovu akciju

Obraćamo se svim Mostarcima, ma gdje bili, s molbom da uzmete učešćaa u pomoći kupovine sljedeće aparature neophodne za rad ovog Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rujište:

– bazne radio stanice

– stabilizirni ispravljač

– koax kabl sa konektorima

– antena

– radio stanice

– antene magnetne

– ručne radiostanice (voki toki/motorole)

Potrebno je oko 2.300 eura, naravno koliko ko može samo neka je od srca, pod moranje nije, pomozimo raja, na raspolaganju vam je kao i uvijek moj paypal.

denani63@hotmail.com

naznaka

DVD “Park prirode Rujiste”

Moram napomenuti da ova akcija ide koordinirano sa akcijom koju vodi naša Mostarka Selma Začinovič-Kulukčija u Norveškoj.

Znači, opet svi zajedno i samo zajedno …

Denijal Deni Behram