Hrvatska: Optužena vlasnica izgorjelog doma za starije osobe

Zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo optužilo je za teško krivično djelo protiv opšte bezbjednosti vlasnicu Doma za starije i nemoćne osobe Zelena oaza u hrvatskom naselju Andraševcu, u kome je u januaru ove godine u požaru poginulo šestoro štićenika.

Tužilaštvo je izvijestilo da je vlasnica doma Gabrijela Čučković, kojoj nisu otkrili identitet, tokom 2012. i 2013. godine ishodila rješenje Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu, udruženja i mlade Krapinsko-zagorske županije o ispunjavanju uslova za pružanje usluga zaštite van vlastite porodice u okviru stalnog smještaja starijih i nemoćnih osoba za trinaest korisnika u porodičnom domu u Oroslavju (Andraševec, Dolinska 8), prenosi Hina.

Potom je, kao predstavnica porodičnog doma za starije i nemoćne u Andraševcu, bez odobrenja nadležnog tijela socijalne zaštite, proširila profesionalnu djelatnost pružanja socijalnih usluga zaštite sa smještajem starijih osoba i u stambeni objekat smjestila još devetnaest korisnika, dok je u pomoćni objekat koji je kao privredni objekt–spremište preuređen za boravak osoba, a izgrađen od drveta i cigle, smjestila još šest starijih, te teško pokretnih i nepokretnih korisnika.

Iako svjesna da su korisnici u pomoćnom objektu potpuno ovisni o tuđoj pomoći i da im je zbog toga potrebna stalna prisutnost njegovatelja, a da ona kao predstavnica porodičnog doma sa svojom porodicom živi u dislociranoj porodičnoj kući, udaljenoj oko 700 metara, okrivljenica se tereti da je propustila teško pokretnim i nepokretnim korisnicima osigurati dnevnu, tokom 24 sata, zaštituinjegovatelja, tako da je za zaštitu o svih 25 korisnika u stambenom i pomoćnom objektu rasporedila za rad u noćnoj smjeni samo jednu njegovateljicu, kažu u tužilaštvu.

Kada je u pomoćnom objektu tokom noći 11. januara 2020. godine, između 4,10 i 4,55 sati, došlo do kvara i zapaljenja električnog kalorifera koji se koristio za zagrijavanje prostorija, usljed izostanka nadzora jedine njegovateljice koja je boravila u stambenom objektu na adresi Dolinska 22, došlo je do širenja požara na cijelu unutrašnjost pomoćnog objekta.

Zbog gušenja ugljen monoksidom, smrtno su stradali korisnici socijalnih usluga smještaja (1938., 1951., 1916., 1936., 1935. i 1930.), čija tijela su potom izgorjela.

Tokom istrage koja je prethodila podizanju optužnice, sudija istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je 5. februara jednomjesečni istražni zatvor vlasnici doma Gabrijeli Čučković. Zbog opasnosti od uticaja na dvadesetak svjedoka, pritvoren je bio i njen suprug Slavko Čučković, protiv kojeg nije podignuta optužnica.

(Fena)