Kampanji #KodKuceJeZakon priključili se Figo, Čeferin, Hahn, Mijatović, Bilić, Duvnjak i braća Karabatić

Sportske igre mladih u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji nastavile su svoju regionalnu kampanju #kodkucejezakon, a nakon Džeke, Modrića, Matića, Erikssona i mnogih poznatih regionalnih i domaćih ličnosti, svoje poruke podrške poslali su i: Luis Figo, Aleksander Čeferin, Johannes Hahn, Predrag Mijatović, Slaven Bilić, te novi Ambasadori Igara – Domagoj Duvnjak i braća Luka i Nikola Karabatić.

Cilj kampanje je osvijestiti djecu i roditelje o važnosti ostanka u svojim domovima za vrijeme trajanja pandemije virusa, ali i podržati djecu, na način da im se pruže edukativni i zabavni sadržaji na digitalnim platformama.  

Dobitnik Zlatne lopte iz 2000. godine i veliki prijatelj Igara, Luis Figo, poslao je poruku podrške djeci Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.
„Vjerujem da nestrpljivo čekate povratak na sportske terene, baš kao i ja. Jedva čekam i radujem se skorom nastavku Igara. Navijam za sve vas – više od 200.000 učesnika svake godine, a do tada ostanite kod kuće i budite zdravo“, poručio je Figo.

UEFA je ove godine partner Igara u promociji ženskog fudbala, a podršku iz Slovenije poslao je Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e i Ambasador Igara, koji je zamolio djecu da ostanu u svojim domovima do povratka na sportske terene.

“Kao vaš ambasador i prijatelj, molim vas da ostanete u svojim domovima i brinete za svoje bližnje. Iako su mnoga sportska događanja ove godine odgođena, veselim se što ćemo se uskoro družiti na sportskimtakmičenjima Sportskih igara mladih, jer – Igre su zakon!”, kazao je Čeferin. 

Velikoj porodici Ambasadora ove godine pridružila su se i poznata svjetska rukometna imena – braća Luka i Nikola Karabatić, te najbolji rukometaš Evropskog prvenstva 2020. godine, Domagoj Duvnjak. I oni su djevojčicama i dječacima širom regije poslali poruku podrške u ovim teškim danima izolacije, ali i najavili lijepa druženja u budućnosti.

„Sretan sam što sam se pridružio porodici Ambasadora Sportskih igara mladih. Veselim se skorom nastavku takmičenja, a do tada ću vrijeme provoditi sa svojim voljenima kod kuće, jer je kod kuće zakon“, rekao je Luka Karabatić iz svog doma u Francuskoj.

Pun pozitivne energije i poruka ohrabrenja bio je i Domagoj Duvnjak, koji se javio iz Njemačke.

„Veoma sam sretan što sam postao dio porodice sportista, koja se veseli svim vašim uspjesima. Jedva čekam nastavak Igara, kako bismo se mogli družiti na sportskim terenima širom Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Trenutno je najvažnije da ostanemo u formi i vježbamo doma, jer je kod kuće zakon“, poručio je najbolji igrač Evropskog prvenstva u 2020. godini.

Svoje poruke su na društvenim mrežama Igara podijelili su i Ambasadori Igara Predrag Mijatović, Slaven Bilić, Dario Srna iJohannes Hahn, povjerenik Evropske komisije za budžet i administraciju, a svi su nestrpljivi ponovnom susretu sa djecom iz regije na sportskim terenima.  

Plazma Sportske igre mladih su najveća amaterska sportska manifestacija u Evropi, koja godišnje okuplja više od 202.000 djece i mladih u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, te im omogućava da se potpuno besplatno takmiče u 10 sportskih disciplina. Igre ove godine slave deset godina postojanja u Bosni i Hercegovini, a svoj rođendan će proslaviti u okviru BH Telecom SIM turneje radosti. Zahvaljujući finansijskoj podršci USAID-a i projektu „Fer igra za fer djetinjstvo“, koga Igre sprovode u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH, planirano je da se takmičenja Igara u 2020. godini održe u 42 bh. grada.

(NovaSloboda.ba)